الهه محمدی- شهروند| سکاندار ساختمان آزادی ابقا شد؛ برأی دومین بار. علی ربیعی باز هم وزیر کار ماند تا به قول خودش در دفاعیات دیروزش، باز هم صدای کارگران باشد. او ماند.
دیروز ۲۲۳ نفر از نمایندگان بهارستان نشین درحالی پایشان را به صحن علنی مجلس گذاشتند تا رأس ساعت 8 صبح وزیر کار و رفاه اجتماعی و بعد عباس آخوندی وزیر راه را به استیضاح بکشانند که حتی در همان ساعات اولیه رأی فراکسیونی نمایندهها درباره این استیضاحها معلوم نبود و بعد کمکم خبر رسید که فراکسیون امیدیها سرانجام به این نتیجه رسیدهاند که با استیضاح هرسه وزیر کار، راه و کشاورزی مخالفت کنند و فراکسیون ولایی مجلس هم تصمیم فراکسیونی نداشت و به قول سخنگوی این فراکسیون آتش به اختیار عمل کردند.
با این حال از همان ساعات اولیه صبح دیروز آنقدر نمایندهها در حین نطق موافقان و مخالفان استیضاح با همدیگر گعدههای جناحی گذاشتند که معلوم شد کدام نمایندگان میخواهند وزیر کار بماند و کدام یک میلشان به رفتن ربیعی است. آخر سر هم مخالفان استیضاح با دست زدنهایشان بعد از رأی گیری و قبل از اعلام نتیجه از سوی مسعود پزشکیان -که ریاست مجلس را به عهده داشت- اعلام کردند که استیضاح رأی نیاورده است. آن هم با 126 رأی موافق نمایندگان به استیضاح در برابر 124رأی مخالف، دو رأی ممتنع و یک رأی باطله و بعد از شمارش 20دقیقهای آراء و بعد از شمردن 6بارهای رأیها!
اما ۲ رأی ممتنع نمایندگان به کمک وزیر آمد و باعث شد ربیعی در کسوت وزیر رفاه باقی بماند.
موافقان استیضاح چه گفتند
علی ربیعی دیروز به همراه اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری، سیف رئیسکل بانک مرکزی و حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیسجمهوری پایش را به مجلس گذاشت و ابتدا شاهد نطق کسانی بود که موافق استیضاح او بودند. حسین مقصودی نماینده سبزوار بهعنوان موافق استیضاح وزیر کار گفت: اگر آقای ربیعی پیام تحصن بازنشستگان و صدای کارگران فولاد را میشنید، اغتشاشات اخیر به وجود نمیآمد و اعتراضات تبدیل به اغتشاش نمیشد. اگر قرار بود به سمت اصلاحات بروید، رئیسجمهوری پیام مردم را میشنوید و آقای ربیعی را مانند آقای فانی مجبور به استعفا میکرد اما شما صدای مردم را نشنیدید. نماینده سبزوار در پایان گفت: اکنون کارگران زیادی هستند که دوسال عیدی نگرفتند و با داشتن حقوق ۵۰۰هزار تومان ماههاست که حقوق دریافت نکردند. ما از نمایندگان میخواهیم برأی شنیدن صدای مردم و کارگران به ربیعی رأی منفی بدهند. شهاب نادری نماینده مردم پاوه هم در موافقت با استیضاح ربیعی با طرح این سوال که وزارت کار برأی اشتغال جوانان در مناطق مرزی چه کاری انجام داده است؟ گفت که در صورت عدم جذب این جوانان ما دچار مشکلات امنیتی خواهیم شد. ماحصل دوره مدیریت شما این بود که ارزش دارأیی سرمایه گذاران به ۲درصد تنزل پیدا کرد، اگر سرمایه را در بانک میگذاشتیم ۲۰درصد ارزش افزوده برأی کارگران داشت.
همچنین ابوالفضل حسن بیگی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در موافقت با استیضاح علی ربیعی گفت: ربیعی و معاونانش توانایی اداره کردن این وزارتخانه را ندارند. برأی حفظ نظام باید امروز سخن حق بگوییم. متاسفانه طی دو سهسال گذشته با وجود فشارهای متعدد وزیر تعاون همچنان در این پست باقی مانده است و مدیرانش را که نوعا سن بالا دارند را هم در راس وزارتخانه نگه داشته است؛ درحالیکه ایشان در جلسه رأی اعتمادش صحبت از جوانگرأیی کرده بود. چرا با جریانهای احساسی همان تیم مسن را در وزارتخانه نگه داشتهاید؟
محمد قسیم عثمانی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس هم در موافقت با استیضاح وزیر کار گفت: وزارت شما وزارت تعاون نیست، بلکه وزارت حذف تعاون است. مدیریت شما باعث شده که تا بیش از ۲۸.۶درصد تعاونیها تعطیل شود. شما وزیر کار نیستید، بلکه وزیر کارفرمایان هستید. شما به جای اینکه به بخش کارگری کشور توجه داشته باشید بر احزاب کارگری و تشکلها متمرکز شدهاید تا در چنین روزی فضا را برأی شما هموار کنند. شما با چشم بستن بر واقعیت، زیر پا نهادن حقوق کارگران و عدم نظارت بر شرأیط کاری با کارفرمایان همدست شدهاید تا کارگران حتی از حداقل حقوق خود یعنی حق بیمه نیز برخوردار نباشند. بر اثر عدم نظارت شما تعداد قابل توجهی از نیروهای تحصیلکرده که به کار مشغول هستند حتی حداقل حقوق کارگری را دریافت نمیکنند و حتی اگر کارگر و کارمندی کوچکترین اعتراضی بکند، اخراج شده و حتی حقوق ۵۰۰هزار تومانی خود را نیز از دست میدهد.
محمدحسین فرهنگی عضو هیأت رئیسه مجلس هم بهعنوان موافق استیضاح ربیعی با بیان اینکه مدیریت اقتصادی ربیعی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نادرست است، گفت که وزارت ربیعی چه در دولت یازدهم و چه در دولت دوازدهم نادرست بوده و اموال کارگران به درستی مدیریت نشده است. فرهنگی مدیریت اقتصادی ربیعی ر ا نادرست خواند و گفت که ربیعی نتوانسته اموال کارگران را به درستی مدیریت کند.
محمود نگهبان سلامی نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس هم در موافقت با استیضاح ربیعی از نحوه مدیریت شرکت هواپیمایی شرکت آسمان در وزارت رفاه انتقاد کرد. او گفت: ایران داغدار ۶۶ نفر از هموطنان ماست که در سانحه سقوط هواپیمایی آسمان جان خود را از دست دادند. شاید برأی شما هواپیمایی آسمان و درآمدزایی آن مهم باشد اما برأی ما جان مردم عزیزتر است.
اما اظهارات فریدون حسنوند نماینده مردم اندیمشک که در مقام موافق استیضاح وزیر کار نطق میکرد لحظاتی صحن علنی مجلس را به سر و صدا کشاند. او با بیان اینکه وقتی مجلس اصولگرا به ربیعی خرده گرفت که چرا در ستاد میرحسین موسوی فعال بود، ایشان گفت نفوذی نظام در ستاد میرحسین بودم باید بگویم آفرین بر ایستادگی شما بر این موضع، گفت: آقای ربیعی شما در ستاد انتخابات میرحسین موسوی مسئول اتاق فکر ایشان بودید و همراه با ایشان پشت تریبون آمدید و اعلام پیروزی کردید.ای کاش همان روز مردانه میگفتید از میرحسین دفاع میکنم اما وقتی مجلس اصولگرا به شما خرده گرفت که چرا در ستاد ایشان فعال بودید، گفتید که نفوذی نظام در ستاد میرحسین بودم که باید به شما در بیان این واقعیت آفرین گفت. رئیس کمیسیون انرژی مجلس ربیعی را به یک بام و دو هوا بودن متهم کرد و مدعی شد: شما به فراکسیون امید مراجعه کردید و گفتید چون اصولگرها از من امتیاز میخواهند من نمیخواهم به آنها امتیاز دهم کمکم کنید و به اصولگراها هم مراجعه کردید و گفتید چون نمیخواهم از اصلاحطلبان کمک بگیرم شما همراهی کنید تا استیضاح رأی نیاورد. وی ادامه داد: شما قومیت گرأیی را ترویج کردید و با مظلومیت نمایی میخواهید وزیر بمانید اما بدانید این منصب از ما و شما میگذرد بنابرأین به ناتوانی خود اعتراف کنید.
اما هنگامی که غلامرضا تاجگردون نماینده مردم گچساران در موافقت با طرح استیضاح ربیعی پشت تریبون آمد صحن علنی مجلس برخلاف رویه همیشگیاش در سکوت فرو رفت. تاجگردون که سعی در ایراد نطقی گیرا داشت با انتقاد از برخی اتهام زنیها به نمایندگان که به گفته او موجب بدبینی جامعه میشود، گفت که هواپیمای تهران - یاسوج حتی بیمه نداشته است. او گفت: نمیشود رئیس سازمان تأمین اجتماعی را یکسال در هوا معلق کرد. یا رئیس سازمان بازنشستگی را معلق نگه داشت و بعد بگویی تاجگردون سفارش کرده است من امروز از زبان کارگرانی صحبت میکنم که به حقشان نرسیدهاند. کی صدای دولت درآمد که مشکل کارگران حل شود. ما در امور کارگران مستقلتر عمل کردیم. مگر ما از پرداخت بدهی دولت به تأمین اجتماعی دفاع نکردیم؟این حق کارگر بود. بانک رفاه کارگران هم حق کارگر است نه هزارانمیلیارد بدهی بانک رفاه به تأمین اجتماعی بابت حقوق کارگران. حق کارگر آن جاست. بانک رفاه کارگران را ذلیل کردید. من نماینده ۶۶ جنازهای هستم که بالای قله دنا هستند. یک نفر در دولت نخواست چرا ما کوتاه بیاییم؟ من در دفاع از استیضاح قبلی آقای آخوندی گفتم که ایشان عذرخواهی کرده بنابرأین ایشان را ببخشید. خدا مرا لعنت کند اگر بخواهم از امروز تا آخر عمرم با این رئیسجمهوری و دولت که به حرف من و تو گوش نمیکنند، مصالحه کنم. اُف بر من و خاندان من، اگر بخواهم چنین کنم که رسانههای زنجیرهای راه بیفتند. آقای ربیعی! سالهاست این گَله با این گرگ آشناست، اینها را به جان هم نیندازید. ما وامدار رأی مردم هستیم.
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم با استفاده از این تعبیر که ربیعی خدای لابیگری است، گفت که اکنون وزارت کار وضع اسفباری دارد بهطوری که در این وزارتخانه در طول چهارسال و نیم گذشته فاجعه رخ داده است.
خود را سرباز کوچک نظام میدانم
بعد از اظهارات موافقان استیضاح بود که علی ربیعی پشت تریبون مجلس قرار گرفت و با تأکید بر اینکه استیضاح حق مجلس است، گفت: به اندازه دادهها و ستاندههایم عملکرد موفقی در این وزارتخانه داشتهام ولی باز هم اگر مجلس به من رأی اعتماد در استیضاح ندهد، خود را سرباز کوچک نظام میدانم. و در دفاع از عملکرد خود، گفت: بنده خوشحالم در وزارتخانهای هستم که بالاترین مسائل آن با امنیت ملی سر کار دارد اما در عین حال نیز معتقدم به اندازه دادهها و ستادههایی که داشتم توانستهام عملکرد موفقی داشته باشم.
ربیعی با تأکید بر اینکه هر یک از کارگران را همچون کارفرمای خود میداند، گفت: کارهای اقتصادی ما به گونهای بوده که شرکت شستا با میانگین فروش ۸۸۰۰میلیارد تومان امروز به ۲۱هزارمیلیارد تومان افزایش یافته و سود خالص شستا از ۲۶هزارمیلیارد تومان به ۳۳هزار و ۵۰۰میلیارد تومان سوددهی و ارزش افزایش یافته است. او گفت: اگر قرار به کار اقتصادی بود، باید بسیاری از کارگران از شرکتهای تحت مجموعه خود اخراج میکردیم اما ما به فکر تثبیت شرأیط بودیم. نمونه بارز آن درباره شرکت ذوبآهن است که در زمانی که بنده این وزارتخانه را تحویل گرفتم ۸۰۰۰ نفر پرسنل داشت که این افراد امروز به ۱۶هزار نفر رسیده است. شرکتی که در سال ۹۴، ۱۳۰۰میلیارد تومان زیاندهی داشت و امروز به سودآوری بالغ بر ۱۱۰میلیارد تومان رسیده است، آیا این اقدام نادرستی بوده است؟
ربیعی ادامه داد: اکنون شرکتهای زیانده بسیاری وجود دارد که نمونه آن فقط در استان تهران به ۳۴ شرکت زیانده میرسد. اگر قرار به کار اقتصادی بود بنده باید کارگران را اخراج میکردم اما به فکر تثبیت شرأیط و ایجاد شغل بودم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جمعبندی بخش اول صحبتهایش، گفت: این وزارتخانه به دنبال کاهش و نسبی شدن فقر، ایجاد عدالت و افزایش مهارت و توانمندسازی و بهبود شرأیط است که فکر میکنم با توجه به شرأیط توانسته حرکت موفقی داشته باشد.
مخالفان استیضاح وزیر کار چه گفتند
اظهارات علی ربیعی که تمام شد مخالفان استیضاح پشت تریبون مجلس آمدند و جهانبخش محبینیا عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلساولین مخالف استیضاح بود. او گفت: بنده ضمن اینکه نسبت به برخی از اقدامات آقای ربیعی انتقاد دارم، اما باید بگویم که ایشان جزو فعالترین وزرا بوده است. ما از وزرأی زیادی گلهمند هستیم اما باید مدیریت وزیر مورد ایضاح قرار گیرد. عدهای درخصوص گذشته ربیعی سخن گفتند. ربیعی فرزند جوادیه است و در خانوادهای فقیر رشد کرده است. زمانی که شتاب انقلاب مانند بهمن سرعت پیدا کرد و تمامی نیازهای نهفته در تاریخ دهان باز کرد، در کردستان من شاهد بودم که ربیعی بهعنوان یک نگاه جامع به سراغ امنیت رفت.
مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران هم به عنوان مخالف استیضاح وزیر کار گفت: آیا همه مشکلات فقر و موضوعات اجتماعی ما باید توسط ربیعی بر طرف شود؟ جامعه کارگری از ربیعی حمایت کردهاند.زمانی که سعید مرتضوی در تأمین اجتماعی بود و ما در مجلس هشتم بودیم و یادمان هست که چگونه میخواستند پول این سازمان را میان برخی از نمایندگان تقسیم کنند. حالا عدهای میگویند ربیعی همچنین کرده است؛ من از ربیعی ماجرا را پرسیدم، او گفت ما به بعضی از نمایندگان وام بانک رفاه دادیم که با دو ضامن وام بگیرند. این چه اشکالی دارد؟ اصلا قابل مقایسه است با کار سعید مرتضوی؟ میگویند ربیعی لابیگر قوی است، والله قسم! من تا حالا در این رابطه صحبت نکرده و توجیه نشدم. خودم خواستم از ربیعی بهعنوان بچه انقلاب دفاع کنم. افتخار کنید ربیعی روزی در وزارت اطلاعات بوده، الان ما به وزیر اطلاعات فعلی هم افتخار میکنیم. این حرفها را کسانی میزنند که در کابینههای قبلی سمت داشتهاند.
هرگز نگفتم در فلان ستاد انتخاباتی بودم
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخش پایانی اظهاراتش درباره ابهامات مطرح شده درخصوص بانک رفاه کارگران، گفت: میگویند که چرا تأمین اجتماعی از بانک پول قرض میگیرد. ما سالی ۲۰هزارمیلیارد تومان باید به تأمین اجتماعی بدهیم که چارهای جز این نداریم. اگر دولت در بودجه این اعتبارات را اختصاص نداد، خوب شما اختصاص میدادید. ربیعی افزود: اینکه یکی از دلایل استیضاح را سقوط هواپیمای آسمان عنوان میکنند در شرأیطی است که سه هفته قبل برخی از دوستان به بنده پیامک میدادند که میخواهند من را استیضاح کنند، پس استیضاح ربطی به شرکت هواپیمایی آسمان ندارد. ولی بههرحال بنده به دلیل تمامی اتفاقات از سانچی تا کارگران، معدنکاران و همه اتفاقات مربوط به بنگاهها و معادنی که به من تحمیل کردند عذرخواهی میکنم. ربیعی در پایان گفت: بنده در فقر بزرگ شدهام و در کارخانهها کارگری کردم. اولین اعتصاب کارگران در کارخانهها را قبل از انقلاب سامان دادم. امروز در حوزه اجتماعی دانش دارم، کارگران را همچون کارفرمایان خود میدانم. از آنچه در زندگی در پای آن ایستادهام عدول نکردم و هرگز این دروغ بزرگ را نگفتم که در فلان ستاد انتخاباتی بودم و بعد بروم در جای دیگری بگویم که عنوان دیگر داشتم.