اهمیت حفظ امنیت غذایی در دوران کرونا
 

 

طاهر جمشیدزاده روزنامه‌نگار

بنابر اعلام رسمی سازمان خواربار جهانی ‏‎(FAO)‎‏ در‌سال ۲۰۱۸ نزدیک به یک‌میلیارد نفر در جهان سوءتغذیه و مشکل تأمین ‏امنیت غذایی دارند که در این میان سهم کشورهای درحال توسعه و آفریقایی از همه بیشتر بوده و در صدر رنکینگ هرم غذایی ‏هستند. تغذیه نامناسب مسبب بسیاری از بیماری‌های جسمی و روانی شده و بسیاری از بیماری‌های نوظهور، بازپدید و نوپدید ناشی از ‏دست بردن نامناسب انسان در اکوسیستم‌های زیستی جانوران است که توازن و دیسیپلین طبیعت جهت تنازع برای بقا را برهم زده و ‏مخاطرات فراوانی را ایجاد کرده است. بیماری‌های اگزوتیک«فرامرزی»نظیر ویروس منحوس کرونا که اکنون تمام جهان را در سیطره خود ‏گرفته و همه قاره‌ها را به جز قطب جنوب درنوردیده ناشی از همین استفاده بی‌رویه بشر برای برآورده کردن نیازهای اولیه خویش ‏است. اگرچه «توماس مالتوس» به دلیل پایه‌گذاری نظریه رانت در علم اقتصاد مشهور است ولی کتاب مشهوری نیز به نام «اصل ‏جمعیت» نوشته که در آن نخستین بار به این موضوع کلیدی اشاره کرده است که افزایش جمعیت راه‌حلی برای پیشرفت و رفاه نیست. ‏مالتوس بر این باور بود که موجودات زنده با سرعت سرسام‌آوری تکثیر پیدا می‌کنند و اگر قحطی، جنگ، بیماری و غیره وجود نداشته ‏باشد ممکن است در هر ۲۵سال دو برابر شوند؛ درحالی‌که وسایل ارتزاق در بهترین شرایط با یک تصاعد ریاضی بالا می‌رود. از همین‌رو ‏هر۲۵سال جمعیت دو برابر می‌شود و حال آنکه ازدیاد خواربار و مواد غذایی بسیار ناچیز است. همان چیزی که اکنون فائو بر آن صحه ‏می گذارد‎.
اکنون همه‌گیری و پاندمی کرونا به همه کشورهای جهان شیوع و سرایت پیدا کرده و نه مرز می‌شناسد و نه قاره و به قول دبیرکل ‏سازمان جهانی بهداشت‎(W. H. O)‎‏ سراسر دنیا را فرا گرفته است و در صورت رعایت نکردن اصول پیشگیرانه بهداشتی و قرنطینه خانگی و ‏فاصله‌گذاری اجتماعی موج دوم و مرگبار آن چون بیماری مهلک  آنفلوآنزا در نوامبر ۱۹۱۸و در خلال جنگ جهانی اول باز خواهد گشت ‏و تلفات بی‌سابقه‌ای برجا خواهد گذاشت. در چنین شرایطی  باید هر یک از ما یک پایگاه سلامت برای خانواده خویش و تسری و ‏تعمیم آن از جزء به کل جامعه باشیم. در مدیریت بحران پیش‌بینی و پیشگیری، آمادگی، مقابله، بازسازی و بازتوانی برای کاهش ‏آسیب‌پذیری، کاهش خسارات و بازگرداندن نواحی یا ‌مناطق آسیب‌دیده به وضع عادی و شرایط جسمی، روانی و اجتماعی جامعه به ‏حالت طبیعی و تعادل، مورد توجه قرار می‌گیرد.‏
در این شرایط توجه به حفظ امنیت غذایی هم از ابعاد مختلف دارای اهمیت است و باید بیش از پیش این مسأله اساسی مورد توجه و ‏نظارت قرار گیرد. موضوعی که پیش از این در مراسم معارفه وزیر جدید جهاد کشاورزی هم مورد تأکید مسئولان ارشد کشور قرار ‏گرفته است. یکی از بخش‌های مهم حفظ امنیت غذایی مربوط به بخش دامپزشکی است. در خلال دوره احتمالا طولانی ریشه‌کنی ‏بیماری‌ها، همواره باید سرویس‌های دامپزشکی دولتی را با تدارکات کافی، پرسنل فنی کارآمد و مجهز به نیروی موتوری مناسب ‏نگهداری کرد تا قادر باشند در برابر فوریت‌های احتمالی اقدامات لازم را معمول کنند. اهمیت این موضوع باید به نحوی برای سیاست‌‏گذاران روشن شود که به آن توجه کنند. مراکز تولیدات دامی که درحال حاضر به شدت گسترش یافته و در آنها جمعیت‌های بسیار ‏بزرگ دامی به‌صورت نزدیک به‌هم و چسبیده نگهداری می‌شوند، شدیدا در برابر حملات بالقوه و ویرانگر بسیاری از بیماری‌های دامی ‏آسیب‌پذیرند. به‌عنوان مثال در دهه۱۹۷۰میلادی واقعه پیدایش بیماری نیوکاسل آسیایی در کالیفرنیای جنوبی به صورت فاجعه ملی ‏برای آمریکا درآمد و مقامات آمریکایی طی آن تجربه نیز همچون واقعه بروز آنسفالومیلیت ونزوئلایی اسبان در ایالات جنوب غربی، وادار ‏شدند بپذیرند سرویس‌های دامپزشکی دولتی باید مجری برنامه‌های مقابله با این پیشامدها بشوند تا بتوانند به بسیج نیروهای تخصصی ‏و متفرق بپردازند. در آن زمان برای تأمین نیروی انسانی کارآمد از سایر واحدهای مرتبط با دامپزشکی نظیر دامپزشکان وظیفه و ارتش ‏استفاده شد و همکاری دامپزشکان بخش خصوصی نیز جلب شد. در این مثال‌ها به خوبی مشخص است که حمایت‌های ناکافی از ‏نیروهای دامپزشکی دولتی راه و روش نیل به اهداف برنامه‌های آتی را با بن‌بست مواجه می‌کند. از آنجا که پراکنش یا تمرکز دام‌های ‏تولیدی رابطه نزدیکی با احتمال بروز بیماری‌های واگیر و توسعه آن در گله دارد و با توجه به آنکه ضرورت تولید غذای بیشتر، واحدهای ‏دامداری را به سوی تمرکز سوق می‌دهد؛ ضروری است دورنمای وسیعی برای استفاده از دستاوردهای جدید و علمی‌تر طب پیشگیری ‏در طبیعت و مسائل مرتبط با کشاورزی و دامپروری در نظر گرفته شود. ‏


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/182893/اهمیت-حفظ-امنیت-غذایی-در-دوران-کرونا