شماره ۱۳۴۱ | ۱۳۹۶ پنج شنبه ۱۹ بهمن
صفحه را ببند
رئیس‌ جمهوری در سی‌وپنجمین دوره جایزه کتاب سال:
وزارت ارشاد ممیزی را واگذار کند
شبکه مجازی فضایی آفرید تا مردم بنویسند و مسئولان و نخبگان بخوانند

شهروند|  حسن روحانی صبح چهارشنبه در مراسم افتتاحیه جایزه کتاب‌ سال که با حضور جمعی از اهالی قلم و مدیران فرهنگی کشور در تالار وحدت برگزار شد، به ویژگی‌های فرهنگی و تمدنی قبل و بعد از انقلاب اشاره کرد و با حقارت‌بارخواندن دوران قبل از این رویداد، فرآیند بعد از‌ سال 57 را دوران عزت و شکوفایی ملت ایران توصیف کرد.
اما شاید مهمترین قسمت اظهارات دیروز حسن روحانی درباره وضع ممیزی کتاب‌ها بود؛ او درباره نقش دولت در حمایت از نویسندگان با بیان این‌که دولت در این زمینه باید تسهیلگر و کمک‌کننده باشد، تأکید کرد: یکی از مسائلی که درباره نویسندگان مطرح می‌شود، موضوع ممیزی است. در این زمینه وزارت ارشاد باید ممیزی خود را به انجمن‌های نویسندگان، ناشران و فرهیختگان بزرگ واگذار کند تا این فرآیند در آن‌جا دقیق‌تر انجام شود. او با تأکید بر این‌که انجام هرکاری که به اهل آن واگذار شود، موفق‌تر خواهد بود، افزود: به‌طور مثال در کشور ما زمانی که می‌خواهیم فردی را برای مجلس یا ریاست‌جمهوری کاندیدا کنیم، او را به مراجع مختلف ذیصلاح معرفی و از فیلترهای مختلف عبور می‌دهیم اما در دنیا شرایط به‌گونه دیگری است؛ در برخی کشورها دو سه حزب بزرگ فعالیت می‌کنند و این احزاب برای حفظ آبروی خود تمام فیلترهایی که ما لحاظ می‌کنیم را، در داخل گروه و حزب خود درنظر می‌گیرند و درنهایت فردی را به‌عنوان کاندیدا معرفی می‌کنند. او در ادامه به ویژگی‌های نظام دانشگاهی نقبی زد و به نقد تنگ‌نظری‌ها در این حوزه پرداخت. رئیس‌جمهوری همچنین دیروز در جلسه هیأت دولت از مردم خواست تا به صورتی باشکوه در راهپیمایی 22 بهمن به رسم و سنت هرساله شرکت کنند.
امروز مردم می‌نویسند
 اندیشمندان می‌خوانند
رئیس‌جمهوری با تأکید بر این‌که امروز فضای مجازی دنیای جدیدی را آغاز کرده است، خاطرنشان کرد: ‌در دوره‌ای نویسندگان و اندیشمندان می‌نوشتند و مردم مطالب آنها را می‌خواندند اما امروز این مردم هستند که می‌نویسند و نویسندگان و اندیشمندان مطالب آنها را می‌خوانند. رئیس‌جمهوری تأکید کرد: بدون تعارف باید گفت که بخشی از جامعه ایران که جامعه‌ مذهبی و متدین و انسان‌هایی اهل مسجد و عبادت بودند، متاسفانه بنا به دلایلی از هنر و بخش‌های مختلف آن ازجمله نقاشی، موسیقی، تئاتر و... فاصله می‌گرفتند و گاهی از آن فرار می‌کردند، حتی در دوره‌ای این افراد از دبیرستان و دانشگاه نیز بنا به دلایلی فاصله می‌گرفتند و محیط آنها را مناسب برای فرزندان خود نمی‌دانستند.
در دورانی ورود به دانشگاه‌ها
به معنای بی‌دینی بود
روحانی با بیان این‌که در دورانی ورود به دانشگاه‌ها به معنای بی‌دینی بود، ادامه داد: در آن دوران فردی که به دانشگاه می‌رفت، گویی از بهشت وارد دانشگاه شده و چنانچه فردی از حوزه‌ها به دانشگاه‌ها وارد می‌شد، دیگر به او نگاه نمی‌کردند. در آن زمان فراگرفتن علوم جدید بسیار سخت بود و اگر طلبه‌ای می‌خواست درس‌های کلاسیک دبیرستانی بخواند، او را از حوزه اخراج می‌کردند اما انقلاب اسلامی، اقشار و گروه‌های مختلفی را به هم متصل و میان آنها انسجام ایجاد کرد.
او با اشاره به برخی تفکرات رایج در پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: در آن زمان در تمام حوزه علمیه قم شاید چند عدد بیشتر آن‌هم به صورت مخفی رادیو وجود نداشت و داشتن رادیو برابر با عدم تدین و اعتقاد بود. همچنین زمانی که برای نخستین‌بار سرودی برای امام‌خمینی(ره) خوانده شد، به محل بحث تبدیل شد. حال اگر در آن زمان سرودها نوازندگی هم داشتند، دیگر کار بسیار دشوار می‌شد. در این شرایط انقلاب اسلامی فضای جدیدی به روی ما باز کرد و گام جدیدی برای ورود متدینین جامعه به عرصه فرهنگ به‌ویژه عرصه هنر بود.
روحانی با بیان این‌که امروز پس از 40‌سال هنوز برخی مباحث آن زمان مطرح می‌شود و نظر و اندیشه افراد کامل و یکسان نشده و اختلاف‌نظرهایی وجود دارد، ادامه داد: امروز همه جمهوری اسلامی را پذیرفته‌ایم و رأی مردم و قانون اساسی را قبول داریم.
رئیس شورای‌عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: با کتاب است که می‌فهمیم گذشتگان چگونه می‌اندیشیدند و با همین کتاب است که آیندگان نیز راجع به ما قضاوت می‌کنند. کتاب آینه تمام‌نمای اندیشه و فکر یک ملت در یک برهه تاریخی است که دوام می‌یابد.
رسالت  سنگین نویسندگان و عالمان
روحانی تصریح کرد: امروز رسالتی سنگین بر دوش نویسندگان و عالمان و فرهیختگان کشور قرار دارد تا بتوانند هر آنچه که جامعه به آن نیاز دارد را از طریق بیان و کتابت مطرح کنند. رئیس‌جمهوری با اشاره به یکی از مشکلات مربوط به کتاب و کتابخوانی در کشور، اظهار کرد: باید بررسی کنیم و دلایل این‌که برخی کتاب‌ها جاودانه و ماندگار می‌شوند و برخی دیگر نیز حتی در چاپ نخست دچار مشکلاتی می‌شوند را بیابیم.
رئیس شورای‌عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر این‌که بخشی از مردم کتاب نمی‌خرند، تقصیر نویسندگان و فرهیختگان است، افزود: چنانچه نویسندگان و فرهیختگان مطلبی مرتبط با نیازها و خواسته‌های مردم بنویسند، باید بدانند که حتما مورد استقبال قرار خواهد گرفت. امروز مشاهده می‌کنیم در دنیا زمانی که یک کتاب چاپ می‌شود، به دلیل آن‌که در آن خواست بسیاری از افراد آن جامعه مطرح شده است، مردم برای تهیه آن صف تشکیل می‌دهند.
رئیس‌جمهوری با بیان این‌که هر دو جامعه دارای فیلترهایی است، ادامه داد: در این‌که یک تصمیم در اتاقی گرفته شود یا این‌که در یک سالن بزرگ، تفاوت بسیاری وجود دارد و در سالن می‌توان تصمیمات بهتری گرفت. در همین راستا نیز، در بخش‌های گوناگون ازجمله کتاب، فیلم، تئاتر و بخش‌های دیگر فرهنگ و هنر باید چنین کاری انجام شود و امور را به مردم و انجمن‌های تخصصی واگذار کنیم.
کاری کنیم جامعه
علاقه‌مند به خواندن کتاب شود
روحانی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مراسم اختتامیه کتاب ‌سال با تأکید بر لزوم علاقه‌مندسازی مردم به خواندن کتاب، گفت: از وزیر فرهنگ و ارشاد و این وزارتخانه می‌خواهم که از دولت مطالبه افزایش مطالعه در جامعه را داشته باشد. ما باید کاری کنیم که جامعه علاقه‌مند به خواندن کتاب شود و وزارت فرهنگ و ارشاد باید بررسی کند که چرا مردم کم کتاب می‌خوانند. او با بیان این‌که آنهایی که از کتاب و خواندن آن لذت می‌برند، حتما انسان‌های موفقی خواهند بود، افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید علل عدم وجود مطالعه در نوجوانان را بررسی کند و اگر که وزارت آموزش و پرورش در این زمینه اشکالی دارد، وزارت ارشاد باید آن را به دولت منتقل کند تا مشکلات برطرف شود.
حمایت قاطع‌تان از فرهنگ ملی و دینی را نشان دهید
رئیس‌جمهوری همچنین دیروز در جلسه هیأت دولت همه مردم ایران در سراسر کشور اعم از زن و مرد و جوانان را به حضور باشکوه‌تر و مصمم‌تر در راهپیمایی ۲۲ بهمن دعوت کرد و گفت: باید در این راهپیمایی با خلق حماسه‌ای جدید، اراده، انسجام، اتحاد و پایبندی خود را به منافع و حاکمیت ملی نشان داده و به بدخواهان ایران اسلامی در سراسر جهان بگوییم که راه امام‌خمینی(ره) همچنان ادامه خواهد داشت. حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت اظهار کرد: بسیار خرسندیم که در سی‌ونهمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و در آستانه چهلمین‌سال انقلاب، جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران اسلامی، قدرتمند‌تر و پرنشاط‌تر از همیشه در مسیر آرمان‌ها و اهداف انقلاب حرکت می‌کنند. رئیس‌جمهوری با بیان این‌که آنچه امروز دنیا از اراده، اعتماد و نشاط مردم تفسیر خواهد کرد، بر مبنای حضور باشکوه در راهپیمایی عظیم روز ۲۲ بهمن‌ماه است، خاطرنشان کرد: هر ‌سال درچنین روزی وقتی مردم با آن جمعیت میلیونی و صدای رسا از امام راحل، رهبری عزیز، نظام و آرمان‌های انقلاب‌شان به خوبی حمایت می‌کنند، این صدای رسا دست رد بر سینه بدخواهان انقلاب اسلامی و مردم بزرگ ایران است. روحانی اضافه کرد: حضور باشکوه مردم در این راهپیمایی برای ماه‌ها و مدت‌ها دشمنان و بدخواهان ملت ایران را مأیوس و آنچه در طول ماه‌های گذشته بافته بودند را تبدیل به پنبه می‌کند. این حضور نشان می‌دهد که رابطه مردم و دولت صمیمی و عمیق و ارتباط مردم با ارزش‌های انقلاب همچنان پابرجاست. وی با تأکید بر این‌که راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال از ویژگی‌های خاصی برخوردار است و به همین دلیل باید حضور مردم در آن شکوهمندتر از سال‌های گذشته باشد، گفت: دشمن در ماه‌های گذشته با محاسبات غلط و تفکراتی که داشت، توطئه‌هایی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و ملت بزرگ ایران طراحی کرده بود البته هر آنچه قدرت‌های استکباری تاکنون علیه ملت ایران طراحی کرده‌اند، همواره با شکست مواجه بوده است و مردم با حضور هوشمندانه پاسخ قاطع و محکمی به آنان داده‌اند و امسال نیز به واسطه اقداماتی که داشته‌اند، بایستی مصمم‌تر از سال‌های گذشته، حمایت قاطع خود را از فرهنگ ملی و دینی و اهداف بلند انقلابی و ملی‌شان نشان دهند.
او گفت: دولت آمریکا با همه اقتدار سیاسی و اقتصادی که برای خود فراهم کرده، بارها به مصاف برجام آمده و هربار با شکست مواجه شده و به جای اول خود بازگشته است. در برابر سخنان و ادعاهای دولت آمریکا به جز یکی دوکشور، تمام ملت‌ها و دولت‌های جهان ایستادگی کرده‌اند.


تعداد بازدید :  1173