شماره ۱۴۴۰ | ۱۳۹۷ سه شنبه ۱۲ تير
صفحه را ببند
شایعه قطع ارز مسافرتی تا پایان تیرماه صحت ندارد
نامه دروغین برای مسافران خارج

شهروند| «ارز مسافری قطع می‌شود؟» این پرسش بسیاری از مسافران ایرانی است که این‌روزها با مقررات جدید ارزی مواجه شده‌اند. مقرراتی که کم‌وبیش دردسرها و پیچیدگی‌هایی داشته و مسافران را سردرگم کرده است. حالا بانک مرکزی مطابق با قوانین جدید 500 تا 1000 یورو ارز به مسافران خارج از کشور پرداخت می‌کند اما این‌روزها شایعه قطع‌شدن ارز مسافری سرِ زبان‌ها افتاده است. این شایعه از آن‌جا قوت گرفت که دیروز برخی رسانه‌های رسمی نوشتند؛ برخی آژانس‌های مسافرتی گفته‌اند بانک مرکزی به آنها نامه زده و اعلام کرده است تا پایان تیرماه ارز مسافرتی قطع می‌شود. روابط‌عمومی بانک مرکزی اما در پاسخ به «شهروند» اعلام کرد؛ ما هیچ اطلاعی از این نامه نداریم و نمی‌دانیم که آژانس‌های مسافرتی از چه حرف می‌زنند؟
البته محمدحسن کرمانی، دبیر انجمن آژانس‌های مسافرتی هم به «شهروند» گفت: این موضوع صحت ندارد. هیچ نامه‌ای برای آژانس‌های مسافرتی ارسال نشده است.
از او درباره این موضوع پرسیدیم که اصولا پرداخت ارز مسافری چه ارتباطی با آژانس‌های مسافرتی دارد که طرف نامه بانک مرکزی باشند؟ و کرمانی پاسخ داد: هیچ ارتباطی ندارد و بانک مرکزی در این موارد ممکن است تنها به ارسال رونوشتی از ابلاغیه‌هایش به آژانس‌های مسافرتی اکتفا کند که در واقع نوعی اطلاع‌رسانی است.
مسافران سرگردان شایعات ارزی شدند
شایعه قطع‌شدن ارز مسافرتی سر زبان‌ها می‌چرخد اما با وجود شایعاتی که در رابطه با حذف ارز مسافرتی در آینده‌ای نزدیک منتشر و موجب نگرانی‌ مسافران شده است، تاکنون هیچ مرجع رسمی این خبر را تأیید نکرده و مسئولان آن را فضاسازی عده‌ای برای سوءاستفاده از شرایط موجود اعلام کرده‌اند.
پرداخت حدود ۱۰۰۰ یورو به مسافران با نرخ رسمی که برای کشورهای هم‌مرز و مشترک‌المنافع تا ۵۰۰ یورو تعیین شده، موضوعی است که در سیاست جدید ارزی دولت از ۲۱ فروردین‌ماه‌ سال‌جاری به مرحله اجرا درآمده است. براین اساس، مسافران می‌توانند ویزا و بلیت و سایر مدارک این میزان ارز را با نرخ دولتی که برای دلار ۴۲۰۰تومان و یورو تا ۵۰۰۰تومان است، دریافت کنند. درحالی اختلاف قیمت این ارز با بازار آزاد (دلار حدود ۸۴۰۰ و یورو حدود ۹۶۰۰ تومان) موجب ایجاد رانت و حواشی شده است، ‌که اخیرا شایعاتی در فضای مجازی و با منابع نامشخص مطرح می‌شود، مبنی بر این‌که قرار است ارز مسافرتی تا پایان تیرماه به‌طور کامل حذف شود.
این درحالی است که اخیرا هم خبری منتشر شد مبنی بر این‌که آژانس‌های مسافرتی اعلام کرده‌اند، بانک مرکزی طی نامه‌ای موضوع حذف ارز مسافرتی را به آنها اعلام کرده و قرار است که پرداخت نهایتا تا پایان تیرماه انجام شود، اما پیگیری موضوع از بانک مرکزی از این حکایت دارد که فعلا برنامه‌ای برای حذف ارز مسافرتی نیست و سازوکاری برای آن تعریف نشده و روال ادامه دارد.
هیچ نامه‌ای به آژانس‌ها نداده‌اند
با این وجود محمدحسن کرمانی دبیر انجمن آژانس‌های مسافرتی این موضوع را رد می‌کند و به «شهروند» می‌گوید: «آژانس‌های مسافرتی هیچگاه ارتباط مستقیمی با بانک مرکزی نداشته‌اند و تنها به واسطه بخشنامه‌ها و ابلاغیه‌ها در رابطه با موضوعی به ما اطلاع‌رسانی می‌شود اما این‌که بانک مرکزی به آژانس‌های مسافرتی اعلام کند که ارز مسافرتی قطع می‌شود، هیچ ارتباطی به این صنف ندارد و تاکنون نامه‌ای در این‌باره دریافت نکرده‌ایم.
او توضیح می‌دهد: «ارز و بانک مرکزی ربطی به ما ندارد. آژانس‌ها تنها بلیت‌های مسافر را  صادر می‌کنند که مسافران از طریق آن می‌توانند با ارایه بلیت و مدارک ارز دریافت کنند.»
رئیس آژانس‌های مسافرتی یادآور شد: «همچنین باید در نظر داشت که حرف‌های افراد قابل استناد نیست؛ چراکه نه‌تنها به صورت مکتوب درنیامده، بلکه مشخص نیست چرا عده‌ای چنین ادعاهایی را دارند و ماجرا از چه قرار است.»
در سوی دیگر، گفت‌وگوی ایسنا با رئیس انجمن آژانس‌های گردشگری با تکذیب دریافت چنین نامه‌ای از سوی بانک مرکزی همراه شده است. آن‌طور که رفیعی توضیح داد، این خبرها عمدتا فضاسازی بوده و شایعه است و تاکنون هیچ مذاکره‌ای در این رابطه با آژانس‌های مسافرتی نشده است.
به گفته او، نه‌تنها آژانس‌ها نامه‌ای از بانک مرکزی در مورد حذف ارز مسافرتی دریافت نکرده‌اند بلکه باید یادآور شد که در مدت اخیر هیچ مشورتی هم با آنها در مورد چنین تصمیم مهمی نشده است.

8 نکته برای دریافت ارز مسافری

شهروند|  مقررات جدید ارز مسافری از 27 فروردین امسال کلید خورده است و فعلا بنا نیست این قانون تغییر کند. برای این‌که ارز مسافری را مطابق قانون جدید دریافت کنید، بهتر است نکات زیر را بدانید.
 ارز مسافرتی برای یک بار سفر در‌ سال به میزان ۱۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها به مسافران در مرزهای خروجی هوایی پرداخت می‌شود.
 میزان ارز مسافرتی پرداختی به مسافران هوایی کشورهای هم‌مرز و کشورهای مشترک‌المنافع به غیر از عراق ۵۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزهاست.
کشورهای هم‌مرز و مشترک‌المنافع شامل کشورهای ارمنستان، جمهوری‌آذربایجان، بلاروس، استونی، لتونی، لیتوانی، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان، ترکمنستان، اوکراین، ازبکستان، ترکیه، افغانستان، بحرین، قطر، کویت، پاکستان، عمان و امارات متحده عربی می‌شود.
 مدارک مورد نیاز برای گرفتن یورو و ارز مسافرتی شامل گذرنامه، بلیت هواپیما، ویزای کشور مقصد در مورد کشورهایی که نیاز به ویزا دارند و رسید پرداخت عوارض خروج از کشور به بانک ملی است.
 ارز مسافرتی تنها در فرودگاه‌های امام، اصفهان، شیراز، تبریز، ارومیه و اهواز پرداخت می‌شود.
  هنگام پرداخت معادل ریالی ارز مسافرتی به شعب منتخب بانک ملی متقاضیان باید در مقابل آن سند حسابداری/رسید دریافت‌کنند.
  برای پرداخت ارز مسافرتی در باجه بانک ملی مستقر در مبادی خروجی (پس از باجه کنترل گذرنامه) باید سند حسابداری/ رسید آن توسط باجه دریافت شود و پس از آن، ممهور کردن گذرنامه مسافر می‌شود.
 برای دریافت ارز مسافری حضور تک‌تک مسافرها با بلیت و پاسپورت الزامی است.
قبل از تصویب قانون جدید ارزی، مردم با مراجعه به بانک‌های ملت، ملی و سامان می‌توانستند ارز خود را خریداری کنند، حتی بانک ملت سامانه فروش الکترونیکی ارز نیز داشت. برای دو بانک ملی و سامان حضور فرد الزامی بود. اکنون با قانون جدید این شرایط متفاوت شده است و افراد برای دریافت ارز مسافرتی تنها باید به بانک ملی مراجعه
 کنند.
در قانون قبلی همچنین هر شهروند ایرانی بالای ۱۲‌سال فقط برای یک بار سفر در ‌سال چه زیارتی و چه عادی می‌توانست ارز مسافرتی دریافت کند. مبلغ این ارز سالانه 200 و 300 دلار ارز مبادله‌ای بود. قیمت دلار مبادله‌ای در‌ سال گذشته به صورت میانگین 3700 تومان بود. البته این ارز تنها به سفرهای هوایی تعلق می‌گرفت و به سفرهای زمینی و دریایی تعلق نمی‌گرفت.


تعداد بازدید :  337