سالانه مقدار زیادی مواد غذایی مصرفی در سراسر جهان به نام زباله دور ریخته میشود؛ این مسأله نه تنها اسراف است بلکه از لحاظ اقتصادی نیز به هیچ عنوان به صرفه نیست. شما هم اگر ببینید بخش قابل توجهی از بودجه ماهانهتان سهم سطلهای زباله میشود، آیا به فکر کاهش تولید زباله و کمک به حفظ محیط زیست نخواهید افتاد؟ تنها با رعایت چند نکته ساده در خرید و پختوپز میتوانید به میزان زیادی از بههدررفتن پول و سرمایهتان جلوگیریکنید.
نکاتی برای خرید
کاهش زباله مواد غذایی ابتدا از فروشگاههای مواد غذایی آغاز میشود؛ اگر شما کمتر بخرید، کمتر هم زباله خواهید داشت:
یک دستور کار هفتگی طرحریزی کنید؛ سپس یک لیست خرید تهیه و بر اساس آن عمل کنید.
پیش از خرید یخچال و کابینتهای خود را بررسی کنید تا مواد غذایی را که از قبل داشتهاید، دوباره خریداری نکنید.
خرید مواد غذایی به صورت فلهای شاید باعث صرفهجویی در هزینهها بشود اما این در صورتی است که بتوانید آن ماده غذایی (مانند اسفناج) را پیش از فاسدشدن مصرف کنید.
افزایش مدت ماندگاری مواد غذایی
با این چند روش آسان عمر مواد غذاییتان را طولانیتر کنید.
سبزیجات نیاز به فضایی برای تنفس دارند؛ آنها را یک جا و روی هم داخل ظرف یا کشوی یخچال قرار ندهید.
برخی از سبزیجات را داخل کیسههای پلاستیکی منفذدار نگهداری کنید و برخی دیگر مانند کاهو و خیار را در دستمالهای کاغذی بپیچید.
مواد غذایی اگر خوب و محکم بستهبندی شده باشند، در فریزر بهتر میماند؛ برچسب و تاریخ روی هر یک از بستهها فراموش نشود.
یک فهرست از مواد غذایی که از قبل نگهداری میکردید، روی درِ فریزر بچسبانید و ابتدا این مواد را مصرف کنید.
بخشیدن به همسایهها
اگر یخچالتان پر شده و مواد غذایی موجود در آشپزخانه بیش از نیاز روزانهتان است، از سطل زباله به عنوان آخرین راهحل استفاده کنید.
میتوانید آنها را بستهبندی کرده و به همسایگان خود بدهید.
مواد غذایی سالم و دستنخورده را میتوان به مکانهای ویژه نیازمندان تحویل داد.
بیشترین استفاده از مواد غذایی مانده
فرآوری
بخشهایی از سبزیجات را که معمولا نمیخورید، میتوانید در غذاهای مختلف استفاده کنید؛ برای مثال از ساقه گشنیز، جعفری و قارچ همراه با برگ کرفس میتوانید در تهیه سوپها استفاده کنید.
از سبزیجات تقریبا پژمرده میتوان برای دامها یا حیوانات اهلی خانگی استفاده کرد.
میوههایی که به ویژه در فصل خود فراوان هستند را به تکههای کوچک برش زده و در فریزر قرار دهید؛ از این میوههای یخزده میتوان در تهیه انواع اسموتی و پورهها استفاده کرد.
برخی گیاهان سفت مانند رزماری را برعکس آویزان و خشک کنید. استفاده از رزماری خشک عطر و طعم خوبی به کباب میدهد.
گوشت و غذاهای دریایی
قسمتهای غیر قابل مصرف مرغ، گوشت گاو، استخوان همچنین پوسته میگو و سر ماهی و استخوانهای آن را میتوانید برای دام و احشام استفاده کنید.
اضافه یک مرغ سرخشده را میتوان با کمی سبزیجات و هر چیزی که در یخچال دارید، داخل یک قابلمه ریخته و از آن غذایی جدید تهیه کنید.
پنیر
از تکههای اضافی پنیر در ماکارونی استفاده کنید و تکههای رندهشده را به سالاد یا املت اضافه کنید.
نان
نانهای بیات را چرخ کرده و به عنوان پودر سوخاری یا در شامی کباب و تهیه کتلت از آن استفاده کنید.
نان بیات برای نان تست فرانسوی و پودینگ نان بسیار عالی است؛ حتی میتوان از آن برای کف برنج یا جوجه سرخشده نیز استفاده کرد.
نان مانده را داخل لایههای پلاستیک یا فویل پیچیده و فریز کنید و برای استفاده آن را داخل اتاق گذاشته تا با دمای اتاق یکسان شود؛ سپس آن را از فویل درآورده کمی آب به آن بپاشید و در انتها آن را به مدت 10 دقیقه گرم کنید.