شماره ۱۷۰۳ | ۱۳۹۸ يکشنبه ۵ خرداد
صفحه را ببند
صاعقه، رعدوبرق یا آذرخش
با برق آسمان اتصال پیدا نکنید

شهروند| گاهی ساختار زیبا و سحرآمیز طبیعت ما را چنان در خود غرق می‌كند كه مخاطرات آن را به کلی فراموش می‌کنیم، شاید گزاف نباشد اگر بگوییم سهم ما از حضور در طبیعت نباید تنها به تماشا نشستن و نظاره كردن چشم‌اندازهای باشكوه آن باشد، بلكه می‌توان نخست با آموزش‌های پایه، اساسی و مداوم بر میزان تجربیات شخصی بیفزاییم و سپس با سطح آگاهی بالاتری قدم در راه پرفرازونشیب طبیعت بگذاریم. ماه‌هایی از‌ سال هستند که هرگز نمی‌توان تضمینی برای پایداری هوا در آن داد؛ در فصل پاییز شرایط جوی به نحوی است که به صورت بالقوه می‌تواند آبستن عمده‌ترین خطرات طبیعی باشد. این تغییرات گاه بسیار آرام و خزنده و گاه چنان سریع و آنی روی می‌دهند كه فرصت عكس‌العمل مناسب و به‌موقع را به انسان نخواهد داد. به بیان دیگر دیدن آسمانی صاف و آفتابی در صبحگاه هرگز نمی‌تواند تضمینی برای ادامه هوای خوب و دلپذیر تا پایان روز باشد. بدانید و آگاه باشید اگر برای حضور در طبیعت به روند سریع تغییرات جوی بی‌توجه یا كم توجه بوده یا آن را دست‌كم بگیرید، به آسانی در دام طبیعت خواهید افتاد.
طوفان، آذرخش، تندر و رعدوبرق واژه‌هایی است که مترادف هم هستند، البته با کمی تفاوت که در ماه‌های سرد و بارش‌زا، پدیده‌های خطرآفرین محسوب می‌شوند. آذرخش (Lightning) به تخلیه الكتریسیته بین ابر و زمین می‌گویند؛ از آن تحت عنوان «صاعقه» یا «رعد و برق» نیز یاد می‌شود. تندر (Thunder) به تخلیه الكتریسیته «بین دو ابر» یا در حالت خاص به تخلیه الكتریسیته «درون یك ابر بسیار بزرگ» می‌گویند.
اصابت صاعقه اگرچه در زمان بسیار کوتاهی اتفاق می‌افتد، اما مي‌تواند موجب مرگ آني افراد شود. مرگی که ناشی از ايست قلبي و تنفسي است. در هنگام  رعدوبرق بهترین کار این است که به سرعت از محل‌های خطرناک دور شویم.
 حتما دقت کرده‌اید که بین شنیدن و دیدن صاعقه یا رعدوبرق، یکی دو ثانیه زمان وجود دارد؛ این فاصله ثانیه‌ای همان سرعت صوت است. هر قدر فاصله میان ما با كانون آذرخش كمتر بوده و جهت حركت ابرهای خطرناك نیز به سمت ما باشد؛ باید بدانیم با شرایط دشوارتری مواجه خواهیم بود. بر اثر برخورد ابرهای دارای بارهای غیرهم‌نام، واكنش‌های الكتریكی شدیدی به صورت نور و صدای شدید یا همان صاعقه تولید می‌شود كه با نور و صدای شدید همراه است. براساس مطالعات و بررسی‌های به عمل آمده توسط متخصصان امر تعداد رعدوبرق در هر لحظه در سراسر دنیا بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ بار است. به عبارت دیگر حدود ۶هزار جرقه الكتریكی در هر دقیقه در دنیا زده می‌شود. شدت جریان الكتریكی در رعدوبرق ممكن است بین ۱۰هزار تا ۴۰هزار آمپر باشد؛ به بیان دیگر این تخلیه انرژی ابرهای متراکم بر روی زمین چنان قدرتی دارد که می‌تواند قلب انسان را از كار بیندازد؛ شش‌ها را پاره كند و سبب سوختگی جدی در بدن شود.از جمله صدمات ناشی از برخورد مستقیم و غیرمستقیم صاعقه با افراد می‌توان به ایست قلبی، سوختگی‌های سطحی و عمقی اشاره کرد. ایجاد نوع خاصی از پختگی و التهاب در پوست (با سوختگی اشتباه نشود)، صدمات خفیف یا شدید مغزی، پارگی پرده گوش‌ها، كاهش شنوایی و ناشنوایی، فلج شدن موقتی یا دایمی در اندام، از كار افتادن كلیه‌ها و خونریزی داخلی و درنهایت به کما رفتن و مرگ به ترتیب از سطحی‌ترین تا جدی‌ترین آسیب‌هایی است که هر فرد در معرض صاعقه را تهدید می‌کند.


تعداد بازدید :  780