شماره ۱۷۱۶ | ۱۳۹۸ شنبه ۲۵ خرداد
صفحه را ببند
‏24 نکته برای بخور نخورهای دوره امتحانات

شهروند|  نحوه تغذيه در زمان امتحانات نقش مهمي در كارايي و عملكرد مغز دارد. در دوره امتحانات معمولا ‏دانش‌آموزان دچار اضطراب و استرس مي‌شوند. در اثر اضطراب و استرس ميزان ترشح هورمون آدرنالين ‏وكورتيزول در بدن افزايش مي‌يابد كه به بدن كمك مي‌كند انرژی بيشتري براي مقابله با شرايط استرس ‏داشته باشد.
در گزارش اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت، نکاتی درباره تغذيه روزانه برای کنترل استرس و اضطراب آمده ‏که در این‌جا به 24 مورد آن اشاره می‌شود:  ‏
مواد كافیین‌دار مثل قهوه و چای و حتی برخی کاکائوها در كوتاه‌مدت سبب بیداری و تمركز حواس ‏می‌شوند، اما خواص آن در مدت چند دقیقه برعكس شده و باعث برهم خوردن تمركز و حتی كاهش ‏یادگیری و در نتیجه افزایش استرس و اضطراب در فرد می‌شود‎.‎
آب‌میوه‌های صنعتی هم به دلیل داشتن شكر و مواد افزودنی، نامناسب‌اند. آب ‌میوه‌های صنعتی و ‏نوشیدنی‌های شیرین به این دلیل كه انرژی زیادی را یك جا تخلیه و آزاد می‌كنند، استرس‌زا هستند‎.
مصرف آب و لبنیات تسكین بخش‌اند و می‌توانند در کاهش استرس دانش‌آموزان موثر باشند. افراد بهتر ‏است در موقع امتحان و استرس، از غذاهای سبك و غذاهایی كه انرژی‌شان به مرور آزاد می‌شود، استفاده ‏كنند. غلات و موادی حاوی كربوهیدرات‌های پیچیده كه بیشتر در نان سنگك و بربری یافت می‌شود و مقدار ‏فیبر آنها بالاست، سبب كاهش استرس در افراد می‌شود‎.‎
در دوره امتحانات نباید وعده‌های غذایی را حذف كرد، بخصوص صبحانه كه در كنترل استرس نقشی ‏اساسی دارد، چرا که صبح‌هنگام، میزان ترشح كورتیزول به بیشترین حد خود می‌رسد و صبحانه سبب ‏كنترل استرس می‌شود‎.‎
 برای افزایش کارایی مغز، بهتر است در وعده صبحانه از مواد سرشار از پروتیین یا سرشار از فیبر مثل ‏تخم‌مرغ، نان تست با عسل یا برشتوک استفاده شود‎.‎
دانش‌آموزان از خوردن غذاهای چرب و شور در روزهای امتحان خودداری کنند، زیرا غذاهای چرب و شور ‏دیرتر هضم می‌شوند و در شرایط استرس‌زا، با ایجاد اختلال در کارکرد دستگاه گوارش سبب مسمومیت و ‏حالت تهوع در فرد می‌شود‎.‎
مغزهای گیاهی یا آجیل منابع خوبی برای دریافت انرژی و كاهش استرس‌اند. مغزهای گیاهی منابع خوبی ‏از فیبر و اسیدهای چرب ضروری، ازجمله امگا 6 و 3 و بسیاری املاح دیگرند و چربی آنها بی‌ضرر هستند و حتی در صورت مصرف معقول (یك مُشت در روز)، باعث از بین رفتن و کاهش چربی‌های مضر بدن ‏هم می‌شوند‎.‎
دانش‌آموزانی كه در ایام امتحانات پُرخوری و اشتهایی مضاعف پیدا می‌كنند، باید توجه کنند که ‏استرس، موضوعی روحی و روانی است كه افراد در قبال آن دو نوع واكنش تهاجمی یا افسردگی نشان ‏می‌دهند و در حالت تهاجمی افراد برای آرام کردن خود، به كارهای زیادی ازجمله خوردن زیاد غذا روی ‏می‌آورند‎.‎‏ پرخوری و بدخوری، استرس را بیشتر می‌کند.‏
در زمان کار یا مطالعه غذا نخورید و برای این کار زمان خاصی را در نظر بگیرید تا با آرامش بیشتری غذا ‏بخورید. غذای خود را خوب بجوید و آرام میل کنید‎.‎
از مصرف زیاد شیرینی و تنقلات خودداری کنید. این خوراکی‌ها ممکن است در نگاه اول انرژی‌زا به نظر ‏برسد، اما باید توجه داشت که این قابلیت در آنها بسیار کم دوام است و پس از مدتی احساس خستگی ‏بیشتری به شما خواهد داد‎.‎
 بررسی‌های دانشمندان نشان می‌دهد که غذاهای نشاسته‌ای مانند ماکارونی، برنج و نان به دلیل تأثیر در ‏کیفیت خواب در شب امتحان مفید است‎.‎
صبحانه غذای اصلی است، ناهار و شام را کمی مختصرتر بخورید، اما صبحانه را کامل‌تر میل کنید‎.‎
خوردن نان و پنیر و گردو یا تخم‌مرغ یا یک ظرف عدسی در روز امتحان کمک می‌کنند تا در طول ‏امتحان آرام باشید. همچنین خوردن عسل و نوشیدنی‌های حاوی عسل در کاهش اضطراب بسیار موثر است‎.‎
 بعضی از دانش‌آموزان به دلیل اضطراب زیاد امتحانات خود را خراب می‌کنند، بنابراین بهتر است برای ‏مقابله با این اضطراب از غذاهای مناسب استفاده کنند. بعضی از سبزی‌ها از قبیل ریحان، نعنا، کاهو و سیب ‏در کاهش اضطراب بسیار مفید است‎.‎
کارشناسان تغذیه به دانش‌آموزانی که اضطراب زیادی دارند و نمی‌توانند صبحانه مفصل بخورند، توصیه ‏می‌کنند از موز و مقداری کشمش استفاده کنند‎.‎
خوردن جگر، گوشت و ماهی کمک زیادی به کاهش اضطراب می‌کند، زیرا کم‌خونی نیز یکی از دلایل ‏کاهش یادگیری و تمرکز است‎.‎
خوردن آجیل مغزدار از قبیل بادام، کشمش، فندق، گردو و نخودچی که سرشار از منیزیم بوده و کمبود ‏آن یکی از علل کاهش یادگیری است، همواره توصیه می‌شود‎.‎
از خوردن زیاد شیرینی‌ها، چیپس، نمک، تخمه، غذاهای چرب و انواع نوشیدنی‌های گازدار در شب ‏امتحان خودداری کنید، زیرا اینها نمی‌گذارند در شب امتحان خواب راحتی داشته باشید‎.‎
در ساعات مطالعه از خوردن ماست ترش و دوغ ترش که موجب خواب آلودگی است، بپرهیزید و خوردن ‏روزانه شیر و همچنین ماست شیرین را فراموش نکنید‎.‎
در ایام امتحان، بیشتر مواظب سلامت خود باشید تا در معرض سرماخوردگی، گرمازدگی، مسمومیت‌های ‏غذایی و اختلالات هضم قرار نگیرید و از خوردن غذا در بیرون از خانه جدا خودداری کنید. مصرف میوه‌ها و ‏سبزیجات تازه را فراموش نکنید‎.‎
در طول روز، آب کافی بیاشامید. بیش از نیم ساعت پیش از غذا و یکی دو ساعت پس از غذا نوشیدن ‏آب اشکالی ندارد‎.‎
مصرف روزانه یک لیوان شیر‌ ‌برای ایجاد آرامش در طول دوران آمادگی برای امتحان موثر است‎.‎
برخلاف تصور عموم، مطالعه و درس خواندن نیاز بدن‌ ‌به انرژی را افزایش نمی‌دهد، بنابراین استفاده ‏بیش از حد از مواد غذایی بسیار شیرین و پرچرب در طول دوران امتحانات نه‌تنها مفید نیست، بلکه سبب ‏افزایش وزن و بروز چاقی‌ ‌می‌شود‎.‎
از خوردن قهوه و چای پر رنگ، خودداری کنید، ولی چای کم‌رنگ مفید است. اگر احساس خستگی ‏می‌کنید، کمی استراحت کنید‎.‎


تعداد بازدید :  354