شماره ۱۷۱۶ | ۱۳۹۸ شنبه ۲۵ خرداد
صفحه را ببند
به نظر می‌رسد انفجار نفتکش‌ها در آب‌های نزدیک ایران یک سناریو با چند هدف بوده است
حمله به گفت‌و‌گو

«به دو نفتکش در نزدیکی آب‌های ایران در دریای عمان حمله شد.» این خبر همزمان با سفر نخست‌وزیر ژاپن به ایران و دیدار تاریخی او با رهبر انقلاب، از سوی خبرگزاری‌ها مخابره شد؛ خبری که حواشی زیادی به‌دنبال داشت و سناریوهای بسیاری هم در مورد آن مطرح شد. این اتفاق که کمی بعد از حمله به چند کشتی در بندر فجیره رخ داده است، با واکنش‌های تندتری نسبت به آن ماجرا روبه‌رو شد. مقامات آمریکایی بلافاصله بعد از این حمله، انگشت اتهام را به سمت ایران گرفتند. مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده به فاصله یکی دو ساعت از این حادثه، به‌صورت مستقیم ایران را متهم به دست‌داشتن
 در آن کرد.
ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم اگرچه دیرتر از بقیه مقامات این کشور موضع گیری کرد اما در نهایت حرف آنها را تکرار کرد و گفت: «ایران حمله به دو نفتکش در خلیج عمان را انجام داد اما تنگه هرمز هرگز بسته نخواهد شد و اگر این اتفاق بیفتد برای مدت زمان طولانی نخواهد بود.»
شبکه خبر سی.ان.ان هم پنجشنبه‌شب به نقل از چند منبع نظامی نوشت که نیروهای آمریکایی عکس‌ها و ویدیوهایی در دست دارند که نشان می‌دهد یک قایق متعلق به ایران، در امتداد نفتکش متعلق به ژاپن حرکت می‌کند و یکی از سرنشینان قایق یک مین کوچک عمل‌نشده را از بدنه نفتکش خارج می‌کند و آن را در اختیار می‌گیرد. کمی بعد هم این ویدیو منتشر شد، اما کارشناسان بسیاری هم در مرتبط بودن آن با حادثه شبهه ایجاد کردند و هم تجهیزات روی قایق‌ها را بدون شباهت به تجهیزات قایق‌های نظامی ایران اعلام کردند. با وجود این، القای رسانه‌ای علیه ایران ادامه داشت تا جایی که مقامات ایرانی را وادار به واکنش کرد. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در توییتی به زبان انگلیسی هم ماجرا را مشکوک خواند و هم بر پیشنهاد ایران برای گفت‌وگوی منطقه‌ای تأکید کرد. او نوشت: «حملات گزارش‌شده به نفتکش‌های مرتبط با ژاپن در حالی رخ داد که  آبه شینزو برای گفت‌وگوهایی گسترده و دوستانه با آیت‌الله خامنه‌ای ملاقات می‌کرد. حتی کلمه مشکوک هم نمی‌تواند گویای آن چیزی باشد که پشت پرده ماجرای امروز بوده است. پیشنهاد ایران برای مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای الزامی است.»
علی ربیعی، سخنگوی دولت هم از انفجار و آتش‌سوزی نفتکش‌ها ابراز نگرانی و تاسف کرد و از همه کشورهای منطقه خواست تا مراقب باشند در تله فریب کسانی که از بی‌ثباتی در منطقه سود می‌برند، نیفتند. او گفت: «دولت ایران آماده همکاری‌های امنیتی، منطقه‌ای برای تضمین امنیت ازجمله در آبراه‌های استراتژیک است.» عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم گفت: «از بروز حوادث مشکوک امروز برای نفتکش‌های تجاری مرتبط با ژاپن همزمان با دیدار نخست‌وزیر آن کشور با رهبر انقلاب ابراز نگرانی کرده و آن را خلاف جهت‌گیری‌ها و تلاش‌های منطقه‌ای و فرامنطقه برای کاهش تنش‌ها و آرامش در منطقه می‌دانیم. ایران از همکاری و گفت‌وگو در منطقه حمایت می‌کند.»
این حادثه قیمت نفت را هم تحت‌تأثیر قرار داد. بهای نفت خام که اخیرا در بازارهای جهانی رو به کاهش  بود تا ۴‌ درصد بالا رفت.
تازه ترین خبرها از ارسال تیمی از متخصصان ایرانی به کشتی حادثه دیده حکایت می‌کند. الله مراد عفیفی پور، مدیر کل بنادر هرمزگان گفته و اعلام کرده که کارشناسان خواهند گفت آیا کشتی قابل استفاده مجدد است و آیا خدمه می‌توانند سوار آن شده و ادامه مسیر دهند یا خیر؟ ایران پنجشنبه اعلام کرد که 44 نفر از خدمه دو کشتی را پس از حادثه نجات داده و در بندر جاسک مستقر کرده است.

 


تعداد بازدید :  323