شماره ۱۷۶۷ | ۱۳۹۸ پنج شنبه ۲۴ مرداد
صفحه را ببند
گزارش «شهروند» از آمار تکان‌دهنده‌ وزارت بهداشت
بالاخره نگران فرار مغزها باشیم یا نه؟

شهروند| وزارت بهداشت روز سه‌شنبه، بیست‌ودوم مرداد، خبری از قول معاون آموزشی این وزارتخانه روی خروجی پایگاه اطلاع‌رسانی‌اش قرار داد. در این خبر، باقر لاریجانی که در کنار سمتش، رئیس یازدهمین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی هم عنوان شده، به رتبه دوم ایران در فرار مغزها اشاره کرده و گفته بود که هر‌ سال بین 150 تا  180‌هزار متخصص تحصیلکرده از ایران مهاجرت می‌کنند. او در ادامه هم خواست تا برای این موضوع برنامه‌ریزی جدی شود. آمار اعلام‌شده از سوی معاون وزیر بهداشت به‌سرعت روی کانال‌های تلگرامی و سایت‌های خبری قرار گرفت؛ آمار تکان‌دهنده‌ای که به‌سرعت تحلیل‌هایی هم به آن اضافه شد. 24 ساعت از انتشار این خبر از سوی وزارت بهداشت و در ادامه آن سایت‌های خبرگزاری‌های رسمی و رسانه‌های غیر رسمی نمی‌گذشت که وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای، خبرش را تکذیب کرد، با این توضیح که آمار منتشرشده درباره فرار مغزها مخدوش است و در بخشی دیگر اعلام کرد: «دانشجویان متقاضی تحصیل در خارج از کشور، نباید در آمار مهاجران تحصیلکرده لحاظ شوند.» یعنی هر مهاجری که برای تحصیل از ایران خارج شد، مهاجر تحصیلکرده نیست. براساس اعلام وزارت بهداشت، در حوزه پزشکی، هر ‌سال حدود 10‌درصد از دانشجویان متقاضی تحصیل در رشته‌های علوم پزشکی برای ادامه تحصیل به خارج از کشور سفر می‌کنند و در سایر رشته‌ها هم با کمی اختلاف چنین وضعیتی وجود دارد. درنهایت هم این وزارتخانه تأکید کرده که آمار رسمی را باید از بنیاد ملی نخبگان گرفت. نکته‌ای که در این بیانیه وجود دارد این است که آمار مهاجرت نخبگان از سوی معاون آموزشی وزیر بهداشت، مسئولی که باید در جریان جزییات خبرها و آمارها قرار داشته باشد، اعلام شده و در این بیانیه به خطای اتفاق‌افتاده، اشاره‌ای نشده است. همه اینها درحالی است که پیش از این مدیر رصدخانه مهاجرت در مصاحبه مفصلی که با «شهروند» داشت، گفته بود که رتبه ایران در مهاجرت‌های کلی، 33 است و از 260‌میلیون مهاجری که در کشورهای دیگر زندگی می‌کنند، سهم ایران 1.6‌میلیون نفر است و در این میان حدود 53‌هزار دانشجوی ایرانی در خارج از کشور تحصیل می‌کنند.
با همه اینها اما، انتشار خبر رتبه دوم ایران در فرار مغزها، بازتاب‌های فراوانی داشت و باعث شد تا رصدخانه مهاجرت، تصمیم به نوشتن جوابیه مفصلی بگیرد. بهرام صلواتی، مدیر این رصدخانه قبلا در گفت‌وگو با «شهروند» آمارهای اعلام‌شده را نادرست عنوان کرده بود و حالا می‌گوید که آمارهای نادرست پیرامون مهاجرت نخبگان که هر از چند گاهی مورد استناد برخی از رسانه‌های داخلی و خارجی قرار می‌گیرد، گزارش صندوق بین‌المللی پول در‌ سال 2009 است؛ این درحالی است که این آمار کاملا اشتباه است و وجود خارجی هم ندارد؛ با این‌حال، مرجع استفاده خیلی‌ها قرار گرفته و حتی مسئولان هم به آن استناد می‌کنند.
بر اساس اعلام مدیر رصدخانه مهاجرت، بنیاد ملی نخبگان در ‌سال 96، جایزه 100‌میلیون تومانی برای پیدا کردن منبع اصلی گزارش صندوق بین‌المللی پول در ‌سال 2009 تعیین کرده که کسی موفق به پیدا کردن گزارش نشده و جایزه‌ای نگرفته است. او پیش از این هم به «شهروند» گفته بود که این صندوق از ‌سال ١٩٩٩ هیچ گزارشی درباره فرار مغزها منتشر نکرده است.
صلواتی می‌گوید که افراد برای اطمینان از درستی آمارها، هیچ جست‌وجویی نمی‌کنند؛ آمارهایی که اعلام می‌شود را بدون هیچ‌گونه تحقیقی مورد استفاده قرار می‌دهند، درحالی‌که با در نظر گرفتن نکاتی، به راحتی می‌توان درستی آنها را متوجه شد. این انتقاد هم به فعالان رسانه‌ای و هم به مسئولانی که به این آمارها استناد و آن را منتشر می‌کنند، وارد است: «واقعیت این است که خبر نادرست بسیار بیشتر از خبر درست دیده می‌شود، یعنی حتی وقتی خبر تکذیب می‌شود هم به اندازه خبر اولیه، دیده نمی‌شود.»
 انتشار دوباره این آمارها باعث شد تا رصدخانه مهاجرت، گزارش آماری مفصلی درباره مغالطه‌های آماری درباره مهاجرت‌های بین‌المللی در ایران تهیه کند که به‌زودی منتشر می‌شود:  «متاسفانه وقتی آماری اعلام می‌شود، برای آن داستان‌سرایی هم می‌کنند. وقتی این خبر اعلام شد، صحبت از وضع قرمز مهاجرت در ایران می‌شود و اخبار دیگری را به آن ارتباط می‌دهند؛ مثلا در یکی از این خبرها آمار و ادعایی از سوی عباس میلانی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا اعلام شده که می‌گوید فرار مغزها در چند‌سال اخیر 300 برابر جنگ ایران و عراق به اقتصاد ایران صدمه زده است. نکته‌ای که وجود دارد این است که میلانی اصلا چنین سمتی ندارد و آمار اعلام شده نادرست است. بنابراین یک مغلطه‌ای ایجاد شده است.» صلواتی می‌گوید که اخبار اعلام شده یا اساسا دروغ  یا از واقعیت دور است، همین هم شده تا از سوی رصدخانه راهنمای آماری تهیه شود تا از این پس، به این راهنمای آماری استناد شود: «ما می‌خواهیم خط بطلانی بر این فاجعه آماری بکشیم. ما نمی‌خواهیم ماجرای مهاجرت از کشور را نفی کنیم یا بگوییم کسی مهاجرت نمی‌کند. کاملا تأیید می‌کنیم که تکانه‌های اقتصادی و اجتماعی بر میل به مهاجرت و اقدام به آن تأثیر می‌گذارد، اما متاسفانه در این فضا، خلأ آماری وجود دارد. نمی‌شود هر کسی درباره موضوع‌هایی که در آن تخصص ندارد، صحبت کند.»

دیدگاه‌های دیگران

a
ali |
مخالف 0 - 0 موافق
بنام خدا اگر 4 صفر برداشته شده بود ، اختلاس ها افشاء نمی شد و ....... طبق همان جدولی که توسط کارشناس یا دولت ارائه شده ، باید 3 صفر برداشته شود ، وگرنه جنس ها چند برابر شده.................. حذف صفرها بیشتر به ضرر اقشار کم درآمد و حقوق بگیران و بازنشستگان، بدون شغل دوم خواهد بود...... باید حساب کنیم و ببینیم که شخص حقوق بگیر یا بازنشسته ، با این حقوقی که فعلا می گیرد چند کیلوسیب،(سبزی،کاهو،هندوانه،حبوبات،میوه جات،بقیه اقلام و اجناس،چند نان وبقیه وسائل ولوازم و غیرو.......)می تواند بخرد ،!....... اگر بعد از تغییر نام پول ملی و حذف صفرها(یا چهار صفر)، شخص مذکور توانست همان میزان اقلام قبل از تغیییر را بخرد ، قدرت خرید او تغییری نکرده ،! وگرنه در غیراینصورت قدرت خرید شخص حقوق بگیر یا بازتشسته خیلی پائین آمده!.....که باحتمال زیاد ، با شرائطی که جامعه ی ما دارد ،!...قدرت خرید شخص حقوق بگیرخیلی پائین خواهد آمد وفجایع معیشتی بیشتر برای آنها....
a
ali |
مخالف 0 - 0 موافق
بنام خدا اگر ما زمین های کشاورزی و کوه و دره ها و کویر را کنار بگذاریم ،خیلی راحت بهرنفر ایرانی 6000 متر مربع مجانی زمین می رسد(به هر خانواده در زادگاه خانوادگی اش ! با ملاحظه ی کمی ضریب امکانات زمین...) ، و دیگر اینهمه ملت دلهره نخواهند داشت . و................. اگروضعیت آب مناسب باشد ، هر خانواده ضمن ساخت مسکن یا سر پناه ، اطاق 20 متری برای هر فرد خانواده ، در این زمین چند هکتاری می شود انواع میوه و سبزیجات و حبوبات .....، موزد نیاز خانواده را با کیفیت بیشتری توسط خودشان تهیه کرد! و بقیه ی چند ده میلیون هکتار زمین کشاورزی دیگرکشور را برای محصولات صادراتی اختصاص داد .! و اگر موضوع تامین آب مناسب نباشد ، هر خانواده می تواند در آن زمین چند هکتاری ، بتعداد افراد خانواده اطاق بزرگ بسازد ، و بقیه زمین هم ، حیاط برای بازی و تفریح خود و بچه هایش خواهد بود(جمعیت را هم کنترل کنیم ، چون ما نیاز...ادامهذدارد....
a
ali |
مخالف 0 - 0 موافق
ادامه قبلی به جمعیت زیاد نداریم! همین جمعیت کنونی برایمان کافیست، چون همیشه چند میلیون فرد جوان داریم ، و الان زمان قدیم نیست که برای جنگ بخواهند ! جنگ ها الکترونیکی شده و جمعیت زیادی نمی خواهد و.......) !!! و اینهمه عقده ی خانه دار شدن برای خانواده های مستعق و مستضعف باقی نخواهد ماند !!!.. و سهمیه ی ماهیانه ی آب شرب(یا آب شرب را که زیاد نمی شود را آزاد بخرد) ، و شستشوی هر خانواده به او داده می شود که آنرا در تانکر نگهداری و مصرف کند(خواه او می خواهد با آن آب ماشین بشوید ، حیاط بشوید ، یا پارکینگ بشود ! اگر کم آورد باید خودش آزاد تهیه کند!!!..... و..................

تعداد بازدید :  266