احتمالا تا بهحال اسم چای سبز به گوشتان خورده است یا در مورد خواص آن شنیدهاید. ولی چقدر در مورد آن موشکافی کردهاید؟ در مورد چای زرد چطور؟ یا چای آبی؟
همه این چایهای رنگارنگ از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس به دست میآید که بومی چین است. عاملی که چایهای زرد و سبز و … را از همدیگر متمایز میکند فرآیندی است که روی برگهای سبز و تازه چیده شده گیاه صورت میگیرد و محصول نهایی را در یکی از 6دسته سبز، زرد، سفید، آبی (اولونگ)، سیاه و تخمیری (پوئر) قرار میدهد. این ردهبندی براساس درجه اکسید شدن برگ چای در فرآیند تولید است: به طور خلاصه چای سبز و زرد اصلا اکسید نمیشوند، چای سفید مقداری کم اکسید میشود، چای سیاه حدودا ۹۰ درصد اکسید میشود. درجه اکسید شدن چای آبی هم بین چای سیاه و سبز قرار میگیرد. چای تخمیری هم که از اسمش مشخص است، تخمیر میشود، ولی میتواند قبل از تخمیر شدن مانند چای سبز اکسید نشده یا مانند چای سیاه اکسید شده باشد. ممکن است بپرسیم اکسید شدن به چه معناست؟ تصور کنید سیبی را با چاقو برش میدهید و آن را روی میز رها میکنید. بعد از مدت زمان کوتاهی خواهید دید که بافت داخل سیب تغییر رنگ میدهد و قهوهای میشود. این تغییر رنگ در اثر واکنش شیمیایی آنزیمهای داخل سلولی سیب با اکسیژن موجود در هواست که به علت شکسته شدن دیواره سلول در معرض اکسیژن هوا قرار گرفته. به این واکنش اکسید شدن یا اکسیداسیون میگوییم. همین فرآیند در مورد آهن هم اتفاق میافتد که آن را زنگ زدن آهن مینامیم. حالا مشابه همین فرآیند در چای صورت میگیرد و برگهای سبز چای در اثر اکسید شدن کلروفیل موجود در برگ (که رنگ سبز برگ را موجب میشود) تغییر رنگ میدهد. مثلا در چای سیاه که درجه اکسید شدن بالاست برگها تقریبا سیاه رنگ میشوند. علاوه بر این، اکسیداسیون روی بقیه ترکیبات شیمیایی برگ هم واکنشهایی صورت میدهد که رنگ و طعم چای را تحتتأثیر قرار میدهد. به طور مثال رنگ چای سبز به هنگام دم کشیدن تقریبا سبز است، رنگ چای سیاه قرمز است که به همین دلیل چینیها به طور سنتی آن را چای قرمز مینامند. غالب چایی که در ایران استفاده میشود چای سیاه است. اما جالب است بدانید چای سیاه در چین چندان پرطرفدار نیست. چینیها بیشتر از همه چای سبز تولید و مصرف میکنند و انگیزه اصلی آنها از تولید چای سیاه، ماندگاری بیشتر آن در مسیرهای طولانی تجارت با کاروان بود. آنها اعتقاد داشتند که چای سیاه به زبان امروزی به کلاسشان نمیخورد و تنها در خور مردمان وحشی است. اگر در ذهنتان به این فکر میکنید که فایده دانستن این دستهبندیها چیست، جواب سادهاش این است که هر کدام از این چایها روش دم کردن مخصوص به خود را دارند که اگر از آن آگاه نباشید مزه چایتان را خیلی خراب میکنید. به این نکته در یادداشت بعدی خواهیم پرداخت.