شماره ۱۹۳۶ | ۱۳۹۸ سه شنبه ۲۷ اسفند
صفحه را ببند
مدرس توانبخشی کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ در گفت‌وگو با «شهروند»
ارتقای راهکارهای فناورانه در تقویت توانبخشی معلولان
خدمات توانبخشی در ایران هم‌اینک به خوبی توسعه یافته است. شبکه قدرتمندی از مراکز توانبخشی از جمعیت هلال‌احمر ایران یا بخش خصوصی وجود دارد و دانشگاه‌ها، متخصصان توانبخشی را آموزش می‌دهند. متأسفانه، به دلیل هزینه‌های بالا، این خدمات همیشه در دسترس آسیب‌پذیرترین افراد جامعه قرار نمی‌گیرد

 فردی آلفونسو دیاز، مدرس کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ در حوزه توانبخشی که برای برگزاری کارگاه تخصصی ویلچر به تهران آمده بود، در حاشیه برگزاری این کارگاه آموزشی گفت‌وگویی اختصاصی با «شهروند» داشت. او معتقد است معاونت توانبخشی جمعیت هلال‌احمر یکی از مهم‌ترین ارکان ارایه خدمات توانبخشی در سراسر ایران است که استعدادهای انسانی بسیار ماهری در اختیار دارد که مصمم‌اند به نیازهای جمعیتی که به این خدمات نیاز دارند، پاسخ دهند.
   لطفا در مورد کارگاه آموزشی ویلچر، محتوا و ‌اهداف آن توضیح دهید؟
کمک به بهبود کیفیت و افزایش آگاهی درباره ارایه خدمات ویلچر در جمهوری اسلامی ایران از طریق ترویج بهترین روش ها و نگرش. تشویق تبادل تجربیات میان کارشناسان بالینی و مددجویان درباره خدمات ویلچر. محتوای این دوره براساس بسته آموزشی (سطح پایه) خدمات ویلچر سازمان بهداشت جهانی تهیه شده بود که اطلاعات پایه درباره ارایه خدمات به افراد با ناتوانی‌های حرکتی را که توانایی نشستن در حالت صاف روی ویلچر را دارند و به کمک بیشتر برای این کار نیازی ندارند، شامل می‌شد.
   شرکت‌کنندگان در این دوره چه مهارت‌هایی را در پایان می‌آموزند؟
شرکت‌کنندگان پس از گذراندن این دوره قادر خواهند بود:  
  هشت گام سازمان بهداشت جهانی برای ارایه خدمات چندرشته‌ای و فراگیر به کاربران ویلچر را ترویج کنند.
  نکات کلیدی قابل توجه در زمان تجویز یک ویلچر دستی را بهتر درک کنند.
  درک بهتری از قدرت مانور مناسب ویلچرهای دستی پیدا کنند.
  مناسب‌سازی و آموزش به کاربر ویلچر را ترویج دهند.
  دانش خود را درباره قسمت‌های اصلی ویلچر و انواع مختلف ویلچرهای دستی برای کاربرانی که توانایی نشستن صاف را دارند، افزایش دهند.
  تعامل میان متخصصان گوناگون در بخش ویلچر را ترویج دهند.
   اهمیت حمایت از افراد دارای معلولیت را چطور می‌بینید؟  
افراد دارای معلولیت جمعیت آسیب‌پذیر هستند و اغلب نیازهای آنها مورد توجه قرار نمی‌گیرد. آنها هم جزیی از مردم هستند و این مهم‌ترین بُعد مسأله است. بنابراین، نیازهای آنان باید مورد توجه قرار گیرد و مهم نیست که این نیاز به شرایط جسمی یا شناختی، جنسیت، سن و عقاید آنها مرتبط باشد؛ باید همه چیز درباره افراد دارای معلولیت با مشارکت خودشان توسعه داده شود.
   حمایت عملی و پایدار درباره ویلچر چطور می‌تواند در آرامش روانی و زندگی اجتماعی کاربر ویلچر تأثیر بگذارد؟
با یک ویلچر مناسب، فرد با معلولیت جسمی قادر خواهد بود از حق خود برای جابه‌جایی شخصی استفاده کند و از این طریق از حقوق دیگر خود (حق کار، مطالعه، مسکن، تفریح، سلامت، خانواده وغیره) نیز بهره‌مند شود.
   توانبخشی هلال‌احمر ایران را چطور دیدید؟  
نخست، این زیرمجموعه به‌عنوان بدنه مهم و اصلی  جمعیت ملی بسیار بزرگ و توانمند با ظرفیت اثرگذاری فوق‌العاده فعالیت می‌کند. معاونت توانبخشی مهم‌ترین رکن ارایه خدمات توانبخشی در سراسر کشور است و استعدادهای انسانی بسیار ماهری دارند که مصمم‌اند به نیازهای جمعیتی که به این خدمات نیاز دارند پاسخ دهند. به نظر من گوناگونی راهکارهای فناورانه‌ای که در توانبخشی پروتز و ارتز وجود دارد جنبه‌ای است که می‌تواند بیشتر تقویت شود و رویکرد گروهی بین رشته‌ای که باید در تمامی سطوح اعمال شود تا ارایه خدمات توانبخشی جسمی باکیفیت تداوم یابد.
   به نظر شما، اقداماتی که در توسعه خدمات توانبخشی در ایران لازم است، کدام‌اند؟
خدمات توانبخشی در ایران هم‌اینک به خوبی توسعه یافته است. شبکه قدرتمندی از مراکز توانبخشی از جمعیت هلال‌احمر ایران یا بخش خصوصی وجود دارد و دانشگاه‌ها، متخصصان توانبخشی را آموزش می‌دهند. متأسفانه، به دلیل هزینه‌های بالا، این خدمات همیشه در دسترس آسیب‌پذیرترین افراد جامعه قرار نمی‌گیرد. ارتز، پروتز و خدمات ویلچر باید در پوشش بیمه درمانی قرار گیرد تا دسترسی افراد نیازمند به این خدمات تضمین شود. ارایه خدمات ویلچر نیز باید، پیرو هشت گام سازمان جهانی بهداشت، تقویت شده و بخشی از خدمات درمانی تلقی شود و صرفاْ به بهزیستی وابسته نباشد.
  افزایش آگاهی درباره نیازهای افراد دارای معلولیت در تمامی سطوح، محلی، منطقه‌ای و ملی.
  شناسایی ذی‌نفعانی که می‌توانند به ایجاد جامعه‌ای فراگیرتر در ایران برای افراد دارای معلولیت کمک کنند.
  حمایت از رویکردی کلی که در آن توانبخشی نقش مهمی ایفا کند اما یگانه هدف نباشد. در نهایت، شمول و مشارکت افراد دارای معلولیت در توسعه و رشد جامعه ایرانی هدفی است که باید به آن دست یافت.

 


تعداد بازدید :  965