شماره ۲۰۳۰ | ۱۳۹۹ پنج شنبه ۹ مرداد
صفحه را ببند
به مناسبت هفته جهانی شیر مادر و شیردهی در دوره شیوع کووید-19‏
اقدامی برای داشتن سیاره‌ای سالم

[شیما بیرقی – کارشناس برنامه سلامت مادران و شیر مادر مرکز بهداشت شمال تهران]هفته جهانی تغذیه با شیر مادر از یکم تا هفتم آگوست مصادف با دهم تا شانزدهم مرداد به مدت یک هفته در ‏سراسر جهان گرامی‎ ‎داشته می‌شود. هدف از برگزاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر بالا بردن آگاهی ‏همگانی درباره اهمیت تغذیه با شیر‎ ‎مادر و تشویق مادران به شیردهی برای بهبود سطح سلامت کودکان ‏در سراسر جهان است. هر ساله شعاری برای این‎ ‎هفته اعلام می‌شود و شعار امسال «سیاره‌ای سالم با ‏حمایت از تغذیه با شیرمادر» است. شیر مادر مناسب‌ترین تغذیه برای شیرخواران است. توصیه جهانی ‏برای تغذیه مطلوب شیرخواران مبنی بر شروع تغذیه با شیرمادر در ساعت اول تولد، تغذیه انحصاری ‏با شیرمادر در 6ماه اول عمر و سپس تداوم تغذیه با شیر مادر همراه با غذای کمکی سالم تا دو سالگی ‏یا بیشتر است‎. تغذیه با شیر مادر بهترین الگوی رشد و تکامل مطلوب را فراهم می‌کند‎.‎‏ شیر روزهای ‏اول (آغوز یا کلستروم) حاوی مواد مغذی و ایمنی بخش است که نقش حفاظتی در برابر بیماری‌ها دارد ‏که نخستین ایمن‌سازی کودک به شمار می‌رود.  تغذیه با شیر مادر رابطه عاطفی صمیمی بین مادر و فرزند ‏فراهم می‌کند که منجر به ارتقای تکامل عاطفی- روانی کودک و در دوران بلوغ موجب امنیت روانی ‏بیشتری می‌شود. ضریب هوشی در کودکانی که شیرمادر می‌خورند، بالاتر است‎. تکامل بینایی و تکامل ‏راه رفتن و تکلم روان‌تر در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌شوند، خیلی سریع‌تر است‎. مرگ ناگهانی ‏در کودکانی که شیر مادر می‌خورند، بسیار کمتر است‎. همچنین تغذیه با شیر مادر بروز سرطان، آسم، ‏اگزما، آلرژی، عفونت‌های تنفسی، عفونت‌های گوارشی و بیماری‌های اسهالی را کاهش می‌دهد‎. اما ‏شیردهی تنها برای نوزاد تأثیر خوبی ندارد، مزیت‌هایی برای مادر هم دارد. چربی ذخیره شده دوران ‏بارداری، برای تولید شیر مصرف می‌شود و در نتیجه مادر زودتر وزن اضافی خود را از دست می‌دهد. همچنین ‏اندام‌ها، رحم و پستان‌ها زودتر به حالت عادی بر می‌گردند و کم‌خونی و خونریزی پس از زایمان در این ‏مادران کمتر دیده می‌شود‎. احتمال بروز سرطان پستان و تخمدان، پوکی استخوان، دیابت و بیماری‌های ‏قلبی - عروقی هم کمتر است. ترشح هورمون اکسی توسین(هورمون عشق) یا بازتاب جهش شیر در ‏مادرانی که فرزندشان را شیر می‌دهند سبب افزایش شادابی و امنیت خاطر آنها می‌شود و ‌درصد ابتلا به ‏افسردگی در این مادران بسیار کمتر است‎. شیر مادر برای حفاظت از محیط‌زیست هم مزایایی دارد و به ‏آن کمک می‌کند. شیرخشک نیازمند بسته‌بندی (قوطی، کاغذ، کارتن) و مصرف آن محتاج آب سالم، ‏بطری و سرشیشه است که علاوه بر تحمیل بار مالی به خانواده و جامعه، به‌عنوان مواد غیرقابل ‏برگشت به طبیعت هم مشکل ایجاد می‌کند. همچنین از آنجا که شیرخشک طی مراحل مختلفی در کارخانه ‏تولید می‌شود، سبب آلودگی محیط‌زیست شده و برای تولید سوخت مورد نیاز آن باید از منابع طبیعی ‏استفاده شود‎. البته حالا در دوره شیوع کرونا، شاید برای مادران برای شیردهی ابهاماتی وجود داشته ‏باشد. شیوع بیماری کرونا در سطح جهان، مخاطرات و نگرانی‌هایی را برای مادران مبتلا یا مشکوک ‏به کووید-19 در زمینه شیردهی ایجاد کرد. در همین راستا، سازمان جهانی بهداشت، دستورالعمل‌ها و ‏راهنماهایی در مورد تغذیه نوزاد با شیرمادر منتشر کرد. در این دستورالعمل آمده که این ویروس تاکنون ‏در شیر مادر مبتلا یا مشکوک به کووید-19 مشاهده نشده است، همچنین شواهدی دال بر انتقال ویروس ‏از طریق تغذیه مستقیم از پستان مادر یا از طریق شیر مادر مشاهده نشده است. البته لازم به ذکر است ‏تحقیقات بر روی شیرمادر همچنان ادامه دارد‎. همچنین برقراری تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و ‏شروع زودرس تغذیه با شیر مادر موجب بهبود وضع تنظیم دمای بدن نوزاد می‌شود و ضربان قلب و ‏تنفس شیرخوار را ثبات می‌بخشد و با کاهش مرگ‌ومیر نوزادان هم همراه است. در مادران مبتلا یا ‏مشکوک به کووید-19می‌توان تماس پوست با پوست و تغذیه با شیرمادر را پس از زایمان شروع کرد. ‏به طور کلی مزایای بی‌شمار برقراری تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و تغذیه با شیر مادر از ‏خطرات احتمالی انتقال و بیماری‌های مرتبط به کووید-19 بیشتر است‎. همه اینها در شرایطی است که ‏انتقال ویروس از طریق تغذیه مستقیم از پستان مادر یا از طریق شیرمادر ثابت نشده است. ‏


تعداد بازدید :  562