شماره ۳۳۳۰ | يکشنبه 31 فروردين 1404
صفحه را ببند
درباره فاطمه حسونه، عکاس و خبرنگار فلسطینی که روحش را در دست گرفت و رفت
او یک خورشید بود

  [راضیه زرگری ]  هجده ماه جنایت رژیم اسرائیل علیه مردم بی دفاع غزه را با دوربین خود به تصویر کشیده بود؛ تنها چند روز قبل از جشن ازدواجش همراه با خانواده اش شهید شد.فاطمه حسونه عکاس و خبرنگار 25 ساله  فلسطینی تنها یک روز پس از انتخاب فیلم مستندش برای جشنواره کن، در غزه در بمباران رژیم اسرائیل به شهادت رسید. او  نه تنها یک خبرنگار و عکاس، بلکه یک صدای انسان دوستانه و تصویری فراموش نشدنی در تاریخ شهری بود که هر روز می میرد و دوباره متولد می شود. اثر او گواه واقعیتی است که تا آخرین لحظه از مستندسازی آن دست برنداشت.
 او روز چهارشنبه در حمله هوایی اسرائیل به خانه اش در شمال غزه شهید شد. ۱۰ نفر از اعضای خانواده، از جمله خواهر باردارش نیز در این حمله شهید شدند. ارتش اسرائیل مدعی شد این حمله هدفمند به یکی از اعضای حماس که در حملات به سربازان و غیرنظامیان اسرائیلی دست داشته، بوده است.فاطمه حسونه عکاس خبری بود که یک مستند نیز از فعالیت‌های او در طول جنگ غزه درحال پخش است.  حسونه در آخرین پست هایش در شبکه‌های اجتماعی نوشت: « در مورد مرگ ناگزیر، اگر بمیرم، دوست دارم یک مرگ پر سر و صدا داشته باشم. من نمی‌خواهم فقط یک خبر فوری یا یک شماره در میان یک گروه باشم؛ من مرگی را می‌خواهم که به گوش جهانیان برسد، ردی که جاودانه بماند و تصویری بدون تاریخ انقضا که نمی‌تواند در زمان و مکان مدفون شود.»
 فاطمه حسونه، ستاره فیلم مستندی است که برای نمایش در ماه آینده در کن انتخاب شده؛ فاطمه فارغ التحصیل کالج دانشگاهی علوم کاربردی در غزه، فقط یک عکاس نبود، او شاهدی بصری بر واقعیتی بود که روز به روز سخت تر می شود. او ساعاتی قبل از کشته شدنش عکسی از غروب خورشید از بالکن خانه منتشر کرد و نوشت: این اولین غروب بعد از مدت هاست.

یک رویای سینمایی ناتمام
یک روز قبل از به شهادت رسیدن این عکاس خبری، انجمن سینمای مستقل  (ACID) اعلام کرد که مستند «روحت را روی دستت بگذار و راه برو» ساخته سپیده فارسی، فیلمساز ایرانی، برای حضور در جشنواره کن ماه آینده انتخاب شد. فاطمه شخصیت اصلی فیلم است و انتخاب آن می توانست نقطه عطفی در حرفه او و فرصتی برای به اشتراک گذاشتن دیدگاهش با جهان باشد.این فیلمساز ایرانی در گفت‌وگو با روزنامه فرانسوی لوموند، فاطمه را با کلماتی تکان‌دهنده توصیف کرد و گفت که او یک خورشید بود. وی افزود: «او جنگ غزه را پوشش می داد و گهگاه با ارسال عکس و فیلم با رسانه ها همکاری می کرد. هر روز صبح از خواب بیدار می‌شدم و فکر می‌کردم که آیا او هنوز زنده است.»
به نوشته گاردین فیلم داستان مصیبت غزه و زندگی روزمره فلسطینی ها را از طریق گفتگوهای ویدئویی بین حسونه و کارگردان روایت می کند. همانطور که فارسی توصیف می کند، حسونه «چشم های من در غزه شد... آتشین و پر از زندگی. از خنده ها، اشک هایش، امیدها و افسردگی هایش فیلم گرفتم.»

اگر خودش نمی ترسد حق ندارم برای او بترسم
کارگردان این فیلم می گوید:«او بسیار با استعداد بود. وقتی فیلم را ببینید متوجه خواهید شد. من چند ساعت قبل از کشته شدن با او صحبت کرده بودم تا به او بگویم که فیلم در کن حضور دارد و از او دعوت کنم.» او می گوید که در ترس جان حسونه زندگی کرده است، اما ادامه می دهد:«من به خودم گفتم اگر خودش نمی ترسد حق ندارم برای او بترسم. من به قدرت او و ایمان تزلزل ناپذیرش سنجاق شدم.»
غزه با بیش از 170 کشته از سال 2023 تاکنون مرگبارترین جنگ برای خبرنگاران در تاریخ اخیر بوده است، اگرچه برخی تخمین ها آمار را تا 206 نفر می دانند. به گفته وزارت بهداشت غزه، از زمان آغاز بمباران غزه توسط رژیم اسرائیل، پس از حمله به جنوب اسرائیل در 7 اکتبر 2023، بیش از 51 هزار نفر کشته شده اند که بیش از نیمی از آنها زن و کودک هستند. از زمان فروپاشی آتش بس با حماس در ماه مارس، اسرائیل حملات هوایی مرگبار خود را با قدرت از سر گرفته و حداقل 30 نفر در حملات روز جمعه به شهادت رسیدند.
به نوشته گاردین، روزنامه نگاران همکار در غزه با اندوه و خشم به این خبر واکنش نشان دادند که حمله هوایی اسرائیل حسونه را از آنها گرفته است، همانطور که او به مرگ هم فکر می کرد. انس الشریف، خبرنگار الجزیره مستقر در غزه، گفت: «او کشتارها را از لنز خود، در میان بمباران و تیراندازی، ثبت کرد و درد و فریاد مردم را در عکس‌هایش ثبت کرد.» مقداد جمیل، یکی دیگر از روزنامه نگاران ساکن غزه، از مردم خواست که «عکس های او را ببینند، سخنان او را بخوانند و از طریق تصاویر و لنز او شاهد زندگی مردم غزه، مقاومت در جنگ باشند.»

بیانیه جشنواره فیلم کن: لبخندش به اندازه سرسختی اش جادویی بود
جشنواره فیلم کن در پی شهادت این عکاس ثبت کننده مصیبت های مردم غزه بیانیه ای صادر کرد و در آن نوشت: «ما فیلمی را تماشا کردیم که در آن نیروی زندگی این زن جوان مانند یک معجزه به نظر می رسید. لبخندش به اندازه سرسختی‌اش جادویی بود... شاهد بر وقوع همه رویدادها، عکاسی از غزه، توزیع غذا با وجود بمب‌ها، عزاداری و گرسنگی. داستانش را شنیدیم، از هر بار ظاهر شدنش خوشحال شدیم، چون زنده بود و برایش ترسیدیم.»
حیدر الغزالی، شاعر فلسطینی در غزه، در پستی در اینستاگرام خود گفت حسونه قبل از کشته شدن از او خواسته بود که هنگام مرگ برایش شعر بنویسد؛ او در توصیف فاطمه از ورود به دنیای پس از مرگ که مهربان‌تر است می خواند:«آفتابِ امروز آزاری نخواهد رساند. گلدان‌ها خود را برای یک مهمان مهربان مرتب می‌کنند. آنقدر روشن خواهد بود که به مادران کمک کند لباس‌هایشان را زودتر خشک کنند و آنقدر خنک که بچه‌ها تمام روز بازی کنند. آفتابِ امروز بر هیچ‌کس سخت نخواهد گرفت.»

جهان به دیدن واقعیت در غزه علاقه دارد
فدراسیون بین المللی خبرنگاران نیز به سوگ فاطمه پرداخت و تداوم هدف قرار دادن خبرنگاران توسط نظامیان اسرائیل را محکوم کرد و بر لزوم مجازات اسرائیل تاکید کرد. در این بیانیه آمده است: «این قتل عام باید متوقف شود» این نهاد بین المللی خواستار تحقیقات مستقل و فوری در مورد قتل خبرنگاران شد.آنتونی بلنگر، دبیر کل IFJ گفت: « با روزنامه نگاران در مناطق درگیری باید به عنوان غیرنظامیان رفتار شود و اجازه داده شود کار خود را بدون مداخله انجام دهند. علاقه گسترده جهانی به آنچه در غزه اتفاق می افتد وجود دارد، اما ما تنها در صورتی می توانیم حقیقت را ببینیم که به خبرنگاران اجازه دسترسی به آن داده شود.»

غزه به گور دسته جمعی تبدیل شده است

پزشکان بدون مرز در بیانیه ای اعلام کردند: «غزه به گور دسته جمعی فلسطینی ها و کسانی که به آنها کمک می کنند تبدیل شده است.» آمند پازرول، هماهنگ کننده اضطراری این سازمان، افزود: «ما هر لحظه شاهد تخریب و جابه جایی اجباری کل جمعیت غزه هستیم.»سازمان پزشکان بدون مرز (MSF) هشدار می دهد که با از سرگیری و گسترش حملات نظامی ارتش اسرائیل از طریق هوا، زمین و دریا به نوار غزه، فلسطین، آوارگی اجباری مردم و مسدود کردن عمدی کمک های ضروری، زندگی فلسطینی ها بار دیگر به طور سیستماتیک در حال نابودی است. مجموعه ای از حملات مرگبار نیروهای اسرائیلی نشان دهنده بی توجهی آشکار به ایمنی کارکنان بشردوستانه و پزشکی در غزه است.ما از مقامات اسرائیلی می‌خواهیم که محاصره غیرانسانی و مرگبار غزه را فوراً لغو کنند، از جان فلسطینی‌ها، پرسنل بشردوستانه و پزشکی محافظت کنند و همه طرف‌ها آتش‌بس را بازگردانند و حفظ کنند.بر اساس گزارش سازمان ملل، حداقل 409 امدادگر، که بیشتر آنها کارکنان UNWRA، ارائه دهنده اصلی کمک های بشردوستانه در غزه بودند، از اکتبر 2023 کشته شده اند. در آخرین مورد حمله بی‌رحمانه نیروهای اسرائیلی به امدادگران، جسد 15 امدادگر و آمبولانس‌هایی که بر آن سوار بودند، در یک گور دسته جمعی در 30 مارس در رفح در جنوب غزه پیدا شد. این گروه 23 مارس هنگام تلاش برای کمک به غیرنظامیان گرفتار در گلوله باران نیروهای اسرائیلی شدند.  کلر ماگون، مدیر کل پزشکان بدون مرز فرانسه می گوید: «این کشتار وحشتناک امدادگران نمونه دیگری از بی اعتنایی کامل نیروهای اسرائیلی به حمایت از کارکنان بشردوستانه و پزشکی است. سکوت و حمایت بی قید و شرط نزدیکترین متحدان اسرائیل، آن ها را در این اقدامات جسورتر می کند.» پزشکان بدون مرز معتقدند که تنها تحقیقات بین‌المللی و مستقل می‌تواند شرایط و مسئولیت‌های این حملات به امدادگران را آشکار کند. اگرچه این وضعیت برای بیش از 18 ماه فاجعه بار بوده است، اما در طول سه هفته گذشته، پزشکان بدون مرز شاهد چندین حادثه تاسف بار از جمله کشتار کارکنان بشردوستانه و پزشکی بوده اند. هماهنگی تحرکات بشردوستانه با مقامات اسرائیلی، معروف به «سیستم اطلاع رسانی بشردوستانه»، مکانیزمی است که عملا ناقص و غیرقابل اعتمادتر شده است و در حال حاضر هیچ گونه تضمین حفاظتی را ارائه نمی دهدمحاصره کامل غزه باعث کاهش ذخایر مواد غذایی، سوخت و اقلام پزشکی شده است. پزشکان بدون مرز به ویژه با کمبود داروها برای مدیریت درد و بیماری های مزمن، آنتی بیوتیک ها و مواد حیاتی برای جراحی مواجه هستند. عدم تکمیل سوخت در سراسر باریکه غزه، منجر به تعلیق اجتناب ناپذیر فعالیت ها می شود.

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهد شد.

تعداد بازدید :  177