محمدجعفر قائمپناه در اجلاس گرامیداشت روز ملی جمعیت با اشاره به اهمیت حیاتی جمعیت برای توسعه کشور، افزود: جمعیت سرمایهای برای تعالی و اقتدار ملی و زیربنای اصلی توسعه پایدار هر کشور است. کشوری که جمعیت کافی، پویا و بالنده نداشته باشد نهتنها در عرصههای اقتصادی و صنعتی بلکه در حوزههای فرهنگی، آموزشی و حتی نظامی نیز دچار چالش خواهد شد.
معاون اجرایی رئیسجمهور با اشاره به سیاستهای جمعیتی کشورهای پیشرفته افزود: کشورهای پیشرفته درصد قابل توجهی از اعتبارات خود را به رشد جمعیت و جذب جمعیت جوان اختصاص میدهند، زیرا رابطه مستقیمی بین جمعیت و توسعه وجود دارد و این کشورها به خوبی از اهمیت این موضوع آگاه هستند. وی با یادآوری اهتمام رهبر معظم انقلاب به موضوع جمعیت افزود: خطر کاهش جمعیت برای نخستین بار توسط مقام معظم رهبری وارد گفتمان عمومی کشور شد و ایشان در سال ۱۳۹۳ سیاستهای کلی جمعیت را ابلاغ فرمودند که در آن بر لزوم محور قرار گرفتن خانواده در سیاستگذاریها و قوانین تأکید شده است.معاون اجرایی رئیسجمهور و سرپرست نهاد ریاستجمهوری، با تأکید بر نقش محوری جمعیت در توسعه پایدار و امنیت ملی، بر لزوم تدوین راهبردهای علمی، منطبق با ارزشهای انسانی و توأم با احترام به اختیار خانوادهها برای غلبه بر چالش جمعیت تأکید کرد.
معاون اجرایی رئیسجمهور با مرور برخی آمارهای نگرانکننده جمعیتی، تصریح کرد: متأسفانه نرخ باروری کل به ۱.۴۴ کاهش یافته است؛ نرخی که برای حفظ تعادل جمعیت باید حداقل ۲.۱ باشد همچنین تعداد تولدها به زیر یک میلیون کاهش یافته و به ۹۷۹ هزار نفر رسیده که نسبت به سال ۱۴۰۲ حدود ۷.۴ درصد کاهش را نشان میدهد؛ آماری که برای نخستین بار در تاریخ معاصر کشور رقم خورده و زنگ خطر جدی محسوب میشود.