شماره ۸۵۷ | ۱۳۹۵ شنبه ۸ خرداد
صفحه را ببند
دستفروشی آن چیزی نیست که شهرداری می‌گوید

شهروند| سه‌شنبه‌گذشته دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران میزبان نشست «دستفروشی و مسأله رفاه» بود. در این نشست چهره‌هایی چون پرویز صداقت، حسین راغفر و مراد ثقفی، در کنار فعالان گروه‌های «جمعیت دفاع از کودکان‌کار و خیابان»، «باهمستان» و «یک‌شهر» به جنبه‌های مختلف دستفروشی پرداختند.
پرویز صداقت به این سوال پرداخت که پدیده دستفروشی و اقشار دیگر که «مادون‌طبقه» نامیده می‌شوند، حاصل کدام سیاست‌های اقتصادی در 3 دهه گذشته بوده‌اند؟ و این طردشدگان اجتماعی در پروژه‌های سیاسی آینده چه جایگاهی خواهند داشت؟
پرویز صداقت، نقطه‌عطف مدیریت شهری در تهران را‌ سال ۱۳۶۸ دانست و گفت در این دوره گذاری از مدیریت‌شهری به آنتروپرونریالیسم شهری (urban entrepreneurialism) رخ‌داد.
در این دوره تحت‌شهرداری غلامحسین کرباسچی، برنامه‌ریزی شهری به بیزنس‌پلن و برنامه کسب‌وکار تبدیل شد و از آن به بعد هدف برنامه‌ریزان شهری تهران، به‌حداکثررساندن سود بوده است.
پرویز صداقت گفت: مجموعه سیاست‌های اقتصادی و چگونگی مدیریت‌شهری، پس از جنگ با دستورکار انباشت‌سرمایه انجام‌شد. روندی که برندگانی داشت و بازندگانی.
او گفت: سیاست‌های حاکم بر شهر تهران به‌گونه‌ای بوده که فضای زیست از بین رفته تا فضای کسب‌وکار شکل بگیرد.
مجموعه این روندها، انبوهی از بیکاران و افراد با کارهای بی‌ثبات را به‌وجود آورده است.
پرویز صداقت با اشاره به محبوبیت ترامپ و دیگر چهره‌های واجد جنبه‌های فاشیستی در کشورهای غربی، به پتانسیل سیاسی اقشار مادون‌طبقات پرداخت و گفت: در شرایط کنونی این اقشار می‌توانند به لشکری برای به قدرت رسیدن جریان‌های پوپولیستی تبدیل شوند و همه بازندگان چنین روندی خواهند بود.
او گفت: هم‌اکنون زمینه اجتماعی برای راست‌ترین و افراطی‌ترین بدیل‌ها مساعد است و برای همین باید ائتلافی گسترده از لایه‌های بالایی طبقه متوسط گرفته تا فرودستان شهری و طردشدگان برای پروژه‌ای دموکراتیک شکل بگیرد.
مراد ثقفی، یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود. او با اشاره به نتایج تحقیق انجمن یک شهر درباره دستفروشی گفت: واقعیت دستفروشی برخلاف آن چیزی است که شهرداری تهران می‌خواهد القا کند.
بنابراین تحقیق، حدود 76درصد دستفروشان، سرپرست‌خانوار هستند، با سرمایه متوسط دو‌میلیون تومان دستفروشی را شروع می‌کنند و اغلب‌شان تنها با یک‌میلیون تومان این کار را شروع کرده‌اند.
شهرداری دستفروشان را باند، بنجل‌فروش و موادفروش و از این دست معرفی می‌کند، اما 98درصد دستفروشان در این تحقیق گفته‌اند که مایل هستند ساماندهی شوند.
تنش بین دستفروش و مغازه‌دار وجود دارد، اما این تنش راه‌حل دارد، ولی شهرداری تهران دنبال راه‌حل نیست، شورای‌شهر هم به‌جز دو نفر هیچ‌کدام به این مسأله توجهی ندارند.
مراد ثقفی گفت: مدت‌هاست می‌خواهند نتایج تحقیق‌شان را در شورای‌شهر ارایه کنند، اما حتی به شورای‌شهر دعوت نمی‌شوند، هرچند که این تحقیق با معیارهای بالای آکادمیک انجام شده‌است.
ثقفی گفت ما از طرف شهرداری با رویکرد طرد مواجهیم. از طرف روشنفکران هم تا به حال گفتمان موفقی درمقابل رویکرد طرد ایجاد نشده است. 


تعداد بازدید :  230