شماره ۹۷۴ | ۱۳۹۵ يکشنبه ۲ آبان
صفحه را ببند
همراه با موزه «علی‌اکبر صنعتی»

شهروند| علی‌اکبر صنعتی (۱۲۹۵-۱۳ فروردین ۱۳۸۵) نقاش و مجسمه‌ساز ایرانی است. او تنها هنرمند ایرانی است که دو موزه به نامش ثبت شده ‌است: موزه صنعتی (کرمان) و موزه صنعتی (تهران) یا همان موزه هلال‌احمر. صنعتی یکی از مجسمه‌سازان قدیمی عصر جدید ایران است. او شاگرد ابوالحسن‌خان صدیقی بود و تا پایان عمر عضو پیوسته فرهنگستان هنر ایران باقی ماند. علی‌اکبر صنعتی در ۱۲۹۵ در کرمان به‌ دنیا آمد. پدرش درپایان جنگ جهانی اول به دلیل ابتلا به بیماری طاعون درگذشت و مادرش که توانایی تأمین مخارج زندگی او را نداشت، علی‌اکبر را به پرورشگاه صنعتی کرمان سپرد. موسس این پرورشگاه، حاج علی‌اکبر صنعتی‌زاده، برای این‌که بچه‌های پرورشگاه بتوانند تحصیل کنند، نام خانوادگی خود را به روی آنها می‌گذاشت و نام سیدعلی‌اکبر صنعتی نیز به همین دلیل نام قانونی علی‌اکبر شد.
وی دوره‌های تخصصی، مجسمه‌سازی و نقاشی را درمدرسه صنایع مستظرفه و مدرسه صنایع قدیم زیر نظر استادان طاهرزاده، بهزاد (مینیاتوریست)، ابوالحسن صدیقی (مجسمه‌ساز) و استاد حیدریان گذرانده بود. وی در‌سال ۱۳۷۹، منتخب فرهنگستان هنر در بزرگداشت نام‌آوران بود. تمام مجسمه‌های استاد صنعتی درجوانی در ۲۸ مرداد او توسط مزدوران خشمگین تخریب شد، اما این تنها باری نبود که مجسمه‌های وی در هم شکسته می‌شد. نمایشگاهی که در میدان راه‌آهن در ملک پسر حاج علی‌اکبر به‌طور دایم برپا بود، هم در انقلاب ۵۷ نابود شد. علی‌اکبر صنعتی طی چند دهه فعالیت هنری بیش از ۲هزار تابلوی رنگ و روغن، آبرنگ، موزاییک از سنگ و حدود ۴۰۰ مجسمه پدید آورد که در دو موزه به نام وی در کرمان و تهران و سایر موزه‌های داخل و خارج از کشور و مجموعه‌های خصوصی نگهداری می‌شود. موزه صنعتی (کرمان) علاوه بر نمایش آثار
با ارزش استاد صنعتی‌زاده آثار هنرمندان بزرگ دیگری از جهان را هم داراست. موزه صنعتی (تهران) در میدان امام خمینی قرار دارد و در آن مجسمه‌های بسیار مهمی از وی به نمایش گذاشته شده است. استاد صنعتی از چند‌ سال پیش به علت سکته مغزی قدرت تکلم خود را از دست داده بود و نیمه چپ بدنش نیز فلج شد. وی همچنین از ششم اسفندماه به علت عارضه ریوی و مشکل تنفسی دربیمارستان ایرانمهر بستری که پس از بهبودی نسبی از بیمارستان ترخیص شد و سرانجام بامداد سیزدهم فروردین ۱۳۸۵ در سن ۹۰سالگی دارفانی را وداع گفت. پیکر استاد علی‌اکبر صنعتی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد. این موزه در‌سال 1352 به دست استاد علی‌اکبر صنعتی ساخته شد. پیش از متروک‌شدن این موزه حدود ۶‌هزار تابلو و بیش از‌ هزار مجسمه گچی، سنگی و برنزی از شخصیت‌های علمی و ادبی‌ایران و پیکره‌هایی از تیپ‌های گوناگون اجتماعی که توسط استاد صنعتی خلق شده بود، در این موزه نگهداری می‌شد. ساخت متروی تهران و بازشدن یکی از درهای ایستگاه متروی امام خمینی(ره) زیر ساختمان موزه صنعتی باعث شد به بهانه احتمال ریزش ساختمان این موزه به حالت تعطیل دربیاید. این موزه در سال 85 در فهرست آثار ملی قرار گرفت. این موزه دارای ‌سالن تئاتر، نمایشگاه تک چهرها و موزه مردم‌شناسی است‌.

 


تعداد بازدید :  124