[حسامخراسانی] یک «یا علی» میگویند و کار آغاز میشود؛ صحبت از طرح «همای رحمت» است؛ طرحی که داوطلبان هلالاحمر هر سال با تأسی و الگوبرداری از حضرت علی(ع) در ماه مبارک رمضان با توزیع بستههای غذایی میان نیازمندان و محرومان دنبال میکنند. خودشان در تعریف این پویش میگویند کوچهگردی عاشقانه، یک پیمان داوطلبی است؛ بهدور از تکلفها و پیچیدگیهای دنیای امروز؛ یک برنامه مردمی که به همت داوطلبی انجام میشود؛ آنها آستینهای خود را بالا میزنند برایخدمترسانی. اما امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور این پویش در قالب طرح دست یار دنبال میشود. آنچه در ادامه میآید گزارشی است از اجرای این طرح و دیگر فعالیتهای جمعیت هلالاحمر در ماه رمضان امسال.طرح ملی «همای رحمت» به تأسی از سيره ائمه معصومين(ع) بهویژه مولای متقیان حضرت امام علی(ع) و با همت والای داوطلبان، خیران و پرسنل جمعیت هلالاحمر همه ساله در ماه مبارک رمضان اجرا میشود. منظور از این طرح حمایت از بیماران صعبالعلاج، زنان سرپرست خانوار یا خانوادههای بیسرپرست، مادران باردار نیازمند، ایتام و خانوادههای کمبرخوردار حاشیه شهرها و روستاهای محروم، معلولان، سالمندان، ازکارافتادگان و خانوادههای زندانیان و محرومان است. در این طرح سازمان داوطلبان با کمکگرفتن از خیرهایی که بدون هیچ چشمداشتی پا به این مسابقه الهی گذاشتهاند، سبدهای کالایی تهیه و توزیع میکند. این سبدها عموما شامل اقلامی مثل برنج، روغن، حبوبات و... میشود. امسال نیز این طرح در قالب پویش دست یار اجرایی میشود. به گفته محمد نصیری، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلالاحمر همه مردم میتوانند در این طرح با کمکهای نقدی و غیرنقدی مشارکت کنند.
هدف، تأمین امنیت غذایی روزهداران
محمد نصیری، رئیس سازمان داوطلبان هلالاحمر در گفتوگو با «شهروند» گفت: «یکی از مأموریتهای سازمان داوطلبان جمعیت هلالاحمر حمایت از اقشار آسیبپذیر و آسیبدیده در جامعه است. این سازمان به همین منظور و برای دستیابی به اهداف خیرخواهانه و بشردوستانه در شب عید نوروز (در قالب برنامه فرشتگان رحمت) و در ایام ماه مبارک رمضان (در قالب برنامه همای رحمت) با همکاری خیرین و نیکوکاران به تهیه و توزیع اقلام مورد نیاز در قالب سبدهای غذایی و معیشتی میان خانوارهای نیازمند -با حفظ کرامت انسانی- میپردازد.» رئیس سازمان داوطلبان در تکمیل صحبتهای خود افزود: «داوطلبان سازمان از ابتدای شیوع کرونا هم اقدام به انجام فعالیتهای متعدد کردهاند. در همین راستا در ماه رمضان فعالیتهای داوطلبانه وارد عرصه کمکهای معیشتی به خانوارهای نیازمند خواهد شد. هدف از اجرای این برنامهها تأمین امنیت غذایی روزهداران نیازمند و استفاده بهینه از مشارکتهای مردمی در اجرای برنامههای عامالمنفعه است. بنابر گفته رئیس سازمان داوطلبان، نیکوکاران میتوانند کمکهای نقدی خود را به حساب ۹۹۹۹۹ هلالاحمر نزد تمامی بانکها یا به شماره کارتهای ۶۱۰۴۳۳۷۹۹۹۹۹۹۹۹۶ نزد بانک ملت و ۵۸۹۴۶۳۱۸۵۰۲۵۹۷۳۰ بانک رفاه کارگران واریز کنند. همچنین کد دستوری #۱۱۲* نیز برای دریافت کمکهای مردمی فعال است.
بستههای نوعدوستی
داوطلبان هلالاحمری هر کدام ستون محکمی برای جمعیت شدهاند؛ ستون محکمی که میتواند در مواقع بحرانی به داد افراد آسیبدیده برسد و چارچوب سرپناهشان را استوار نگه دارد. داوطلبانی که تنها آرزویشان شادی دل مردم است و آرامش همیشگیشان. ناصر عسگری از خیران استان خراسانرضوی است که بنابر گفته خودش کار خیر را تنها برای خدا انجام میدهد و همواره سعی دارد در امور خیریه مشارکت کند. او هم درباره برنامهها و طرحهای هلالاحمر در ماه مبارک رمضان به «شهروند» گفت: «برای ماه مبارک رمضان با همکاری هلالاحمر خانوادههایی شناسایی میشوند و به آنها کمک میکنیم. این کمکها هر ساله به صورت بستههای غذایی مثل برنج، چای و... است. اما امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا بستههای تعریفشده بیشتر بهداشتی است.»
اهدای خون؛ اهدای زندگی
با فرا رسیدن ماه رمضان برخی تصور میکنند شرایط برای اهدای خون مساعد نیست و روزه باطل میشود و نمیتوان این کار را انجام داد. آمارها نشان داده که در این ماه با کاهش اهدای خون مواجه میشویم. به همین منظور هر ساله یکی از فعالیتهایی که جوانان جمعیت هلالاحمر دنبال میکنند، اهدای خون است. جمعیت هلالاحمر با اجرای طرح حمایت ماندگار به دنبال جبران این کمبود است؛ اما باید دانست که خونگیری هیچ خطر و ضرری برای روزهداران ایجاد نمیكند. روزهداران میتوانند پس از افطار در یكی از مراكز اعلامشده اقدام به اهدای خون كنند و برای این كار قبل و پس از خوندهی میزان فراوانی آب و مایعات بنوشند تا حجم خون اهدایی جبران شود. امسال نیز با توجه به شیوع ویروس کرونا جوانان جمعیت یکی از فعالیتهای داوطلبانهای که دنبال خواهند کرد همین پویش خیرخواهانه است. در قالب این طرح، کارکنان، امدادگران، جوانان و داوطلبان جمعیت هلالاحمر در سراسر کشور با مراجعه به پایگاههای سیار و ثابت خونگیری سازمان انتقال خون اقدام به اهدای خون میکنند. هدف از اجرای این طرح ترویج و گسترش فرهنگ نوعدوستی و فعالیتهای بشردوستانه است. هلالاحمر با توجه به هدف انساندوستی، اهدای خون را از محورهای مهم کار خود میداند.
صدای موذنزاده آمد
«علیرضا نوری»، یکی از جوانان داوطلب است که سابقه امدادگری را نیز در کارنامه خود دارد. او در گفتوگو با «شهروند» با ذکر خاطرهای امدادی در ماه مبارک رمضان میگوید: «رمضان چندسال پیش یک خودرو پراید داخل گودال کانال افتاده بود. خودرو سه سرنشین داشت، یک راننده خانم، یک مرد و یک دختربچه. عملیات نزدیک به دو ساعت طول کشید، پس از فیکس ماشین افراد مصدوم از داخل خودرو بیرون آورده و به مراکز درمانی انتقال داده شدند. جالب اینجاست همزمان وقتی عملیات به پایان رسید، صدای اذان موذنزاده را از رادیو شنیدم. آن روز را بدون سحر روزه گرفتیم، اما جالبتر این بود که تا پایان روز اصلا خستگی و ضعف به ما دست نداد. در ساعات پایانی شب همان روز هم در طرح اهدای خون شرکت کردم.»
حلقه اتصال
نیاز و توان؛ این عبارات شاید خلاصهترین توضیح درباره داوطلبان جمعیتهلال احمر باشد که اساس فعالیتهای خود را متناسب با اصول اساسی نهضت بینالمللی صلیبسرخ و هلالاحمر بر اصل خدمت داوطلبانه بنا گذاشته است. با توجه به همین اصل هر ساله طرحهای مختلفی در جمعیت هلالاحمر در ماه مبارک رمضان اجرایی میشود. طرحهایی که امسال بنا به گفته رئیس سازمان داوطلبان اغلب به صورت غیرفیزیکی و در قالب طرح دستیار اجرایی میشود. یکی از این طرحها، طرح نیابت است، طرح داوطلبانهای که در چندسال اخیر جهانی شده است. طرح نیابت سازمان داوطلبان- که با هدف ترویج فرهنگ نوعدوستی اجرا میشود- جایزه توسعه داوطلبان فدراسیون بینالمللی صلیبسرخ و هلالاحمر را درسال ٢٠١٣ کسب کرد. در این طرح داوطلبان علاقهمند در تمام طولسال بهویژه در مناسبتهایی مانند ایام نوروز، ماه مبارک رمضان، روز جهانی سالمند و ... با مراجعه به سرای سالمندان یا منزل افراد نیازمند که تنها زندگی میکنند یا خانوادههای شهدا به نیابت از فرزندانشان، خدمات درمانی، بهداشتی و رفاهی ارایه میدهند. بنا به گفته رئیس سازمان داوطلبان امسال این طرح نیز با توجه به محدودیت در فاصلهگذاری اجتماعی در قالب دستیار و با ارسال بستههای معیشتی دنبال میشود. «معصومه رسولی»، یکی از جوانانی که هرساله در این طرح مشارکت دارد با اشاره به تأثیرگذاری این نوع طرحها و افزایش معنویت فکری جوانان در ایام ماه مبارک رمضان گفت: «این مشارکت و دور هم بودن و همدلی جوانان هلالاحمری برای تکریم سالمندان تنها و اهمیت به تسکین آلام همنوعان بسیار ارزشمند است. جوانان هلالاحمر با کولهباری از تلاش صادقانه در ارایه خدمات عامالمنفعه، مشارکت دارند. پوشیدن لباس زیبای این سازمان مردم نهاد افتخاری است که توفیق آن شامل حال همه افراد جامعه نمیشود.»
چهرهها هم به میدان میآیند
ضیافت «باران مهربانی» نیز پویشی دیگر است که در حمایت از بیماران صعبالعلاج با حضور هنرمندان، ورزشکاران، خیران، نیکوکاران و فعالان اجتماعی چندسال در جمعیت هلالاحمر در ماه رمضان برگزار میشود. این پویش نیز امسال به صورت غیرحضوری در قالب همان طرح دستیار دنبال خواهد شد. اجرای طرح پویش همدلی که در آستانه ماه مبارک رمضان با هدف کمک به امر معیشت اقشار کم درآمد جامعه در پی شیوع ویروس کرونا در برخی از استانهای کشور آغاز شده است؛ یکی دیگر از طرحهایی است که به همت داوطلبهای جمعیت هلالاحمر دنبال میشود. طرح پویش همدلی در آستانه ماه مبارک رمضان با هدف کمک به امر معیشت اقشار کم درآمد جامعه در پی شیوع ویروس کرونا در استانها برگزار میشود. جمعیت هلالاحمر با اجرای این پویش برای تهیه بستههای غذایی با اولویت معیشت خانوادههای نیازمند آسیبدیده از کرونا و کم برخوردار تلاش میکند.