علائم چشمی: خارش چشم، قرمزی، تورم، اشکریزی و حساسیت به نور
علائم بینی: آبریزش بینی، گرفتگی بینی، عطسههای مکرر و خارش بینی
علایم تنفسی: احساس کمبود هوا، تنفس همراه با صدای خسخس، سرفههای مکرر و علایم عمومی در بدن مانند خستگی و عصبی شدن
پیشگیری و توصیههای مراقبتی: اگر به آلرژی بهاری مبتلا هستید، با رعایت موارد زیر از شروع علایم جلوگیری کرده یا عوارض را کاهش دهید:
از ۵ تا ۱۰ صبح زمان کمتری را در هوای آزاد بگذرانید. چون درختان بیشترین گردهافشانی را در این زمان از روز انجام میدهند.
اگر صبح برای انجام ورزش یا پیادهروی به بیرون رفتهاید، باید پس از آن به خانه برگردید و حمام کنید.
دستشویی و حمام را تمیز کنید. از بین بردن قارچها و کپکهایی که روی سطوح مختلف دستشویی و حمام بهوجود میآیند اهمیت زیادی دارد. این قارچها از عوامل اصلی بروز آلرژی هستند. در فصل بهار به دلیل افزایش رطوبت این مشکل تشدید میشود.
استفاده از اسپری بینی را زودتر شروع کنید. در صورتی که از آلرژی خود آگاه هستید یک هفته پیش از زمانی که معمولا دچار علایم آلرژی میشوید استفاده از اسپری را شروع کنید.
از عینک آفتابی و ماسک در فضای بیرون استفاده کنید. با ورود گردههای گل و درختان به چشمها، بینی و گلو، علایم آلرژی شروع میشود. ورود گردهها منجر به خارش چشم، عطسه، تودماغی شدن صدا، خارش بینی و گاهی سرفه میشود.
از واکسن آلرژی استفاده کنید. اگر میدانید که هرسال دچار آلرژی شدید فصلی خواهید شد، میتوانید از واکسنهای آلرژی استفاده کنید. این واکسنها مثل واکسنهای آنفلوآنزا هستند، با این تفاوت که بیشتر از یک بار تزریق میشوند تا مقاومت لازم را برای مقابله با آلرژی در بدن بهوجود آورند.
نگهداری گلدانهای کوچک در فضای منزل، پر پرندگان خانگی و نگهداری حیواناتی مانند جوجه، اردک، گربه، سگ و ... در محیط، زندگی افراد حساس به مواد آلرژیزا را با مشکل مواجه میکند.
فردی که به حساسیت فصلی مبتلاست یا سابقه ابتلا به آن را دارد، باید تا میتواند از ادویهها، غذاهای تند، بودار، خوراکیهای فرآوریشده (مانند سوسیس، کالباس و ... و همینطور غذاهای سرخکردنی اجتناب کند.) چراکه مصرف آنها ممکن است شرایط فرد مبتلا به حساسیت را بدتر و علایم حساسیتش را شدیدتر کند.
مصرف برخی میوهها مانند کیوی، توت فرنگی و… یا برخی از صیفیجات مانند بادمجان، گوجهفرنگی و… باعث تشدید
واکنشهای آلرژیک میشود.
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان را بیشتر مصرف کنید.
در طی روز چای سبز بنوشید. تحقیقات نشان داده است که آنتیاکسیدان موجود در چای سبز با نام اختصاری EGCG، واکنشهای آلرژیک را در بدن متوقف میکند.
سیر، با آنتیبیوتیکهای طبیعی پر شده است که میتواند بدن شما را از عفونتها و آلرژیها پاک کند. بدن شما بزرگترین سود را از خوردن سیر خام میبرد و اگر حساسیتهایتان درحال بازگشت است، بهتر است چند تکه سیر مصرف کنید. اگر که علاقهای به بوی سیر ندارید از یک مکمل آن استفاده کنید.
کلم، اسفناج و بسیاری از سبزیجات دیگر، منابع غنی از ویتامینهای ضروری، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و آنزیم هستند که برای کاهش التهاب و حفظ سیستم تنفسی، مفید هستند.
غذاهای غنی از پروبیوتیک مانند کفیر، ماست پاستوریزه نشده، کلم ترشی، ترشی تخمیر شده و حتی مکمل پروبیوتیک، میتوانند سیستم دفاعی بدن را تقویت کنند.
لیمو و دیگر اشکال مرکبات، سبب افزایش ایمنی شما به دلیل سطح بالای ویتامین C میشود خوردن آب لیمو، (لیموناد بدون قند)، به بدن شما کمک میکند تا ناخالصیها را از بین برده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. همچنین برای جوابدهی بهتر مقداری از آب مرکبات را با عسل محلی مخلوط و بعد مصرف کنید.
با مصرف مداوم قارچ ریشی یا گانودرما، دیگر به آلرژیهای فصلی مبتلا نمیشوید به دلیل داشتن اسید گانودریک، موجب آزادسازی هیستامین و در نتیجه عملکرد بهتر کبد میشود و میتوان گفت که یک منبع ضد آلرژی است.
مصرف روزانه یک قاشق غذاخوری از عسل طبیعی موجب تقویت سیستم دفاعی بدن در برابر گردههای متنوع بهاری میشود.
اگر نسبت به حیوانات آلرژی دارید، آنها را داخل خانه نیاورید و هنگام دست زدن به آنها ماسک بزنید، یا اینکه در کل، حیوانی در منزل
نگه ندارید.
اگر نسبت به گردوغبار حساسیت دارید، کف اتاقها را با جاروبرقی جارو بزنید و با دستمال مرطوب، گردوخاک وسایل را پاک کنید.
اگر کولرتان آبی است حتماً باید هرسال پوشال آن را عوض کنید، زیرا رشد قارچها در پوشال و تنفس آن موجب تشدید آلرژی میشود.
شستوشوی بینی با سرم نمکی به باز ماندن راههای هوایی کمک زیادی میکند.
از تهویهکنندههای هوا و فیلترها استفاده کنید. در فصل آلرژی پنجرهها را ببندید و دستگاه تهویه را روشن کنید. در فضای خیلی مرطوب با استفاده از دستگاه رطوبتزدا هوا را خشک نگه دارید چون رطوبت زیاد باعث رشد هاگها و قارچها میشود و آلرژی را تشدید میکند.
درها و پنجرههاى اتاق خوابتان را در وسط صبح (حدود ساعت ۱۰) و ابتداى غروب (حدود ساعت ۷) بسته نگه دارید، چراکه معمولا در این ساعتها اوج گردهافشانى گیاهى صورت میگیرد.
نوشیدن مایعات عوارض حساسیتهای تنفسی فصلی را کاهش میدهد. نوشیدن مایعات فراوان میزان ترشحات تنفسی حساسیت را رقیق کرده و عامل حساسیتزا اثر کمتری بر بدن میگذارد.
تا حد ممکن از محصولات شیمیایی مانند سفیدکنندهها، ضدعفونی کنندهها، عطر و محصولاتی که دارای آمونیاک است، دوری کنید.
تختخواب و ملافههای آن را هفتهای یکبار در آب داغ بشویید تا گردوغبار آن از بین برود.