سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سال ۱۳۹۵ تصمیم به فعالیت در عرصه پرتابهای فضایی گرفت و تاکنون ۳ ماهواره در مدار قرار داده است، اما این تازه ابتدای راه فضایی سپاه است و پرتابهای سنگینتر و مرتفعتری در دستورکار است.
سومین نسخه از ماهواره نور (با نام نجم) توسط پرتابگر قاصد که هر دو متعلق به نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامیاند، در هفته گذشته با موفقیت پرتاب شد و در مدار قرار گرفت. این پرتاب برای اولین بار در حضور جمعی از افراد غیرنظامی شامل دانشآموزان و دانشجویان انجام شد که علاوه بر اطمینان دستاندرکاران به اجرای موفق، تجربه بسیار خوبی برای نوجوانان و جوانان علاقهمند به این حوزه بود.
تا پیش از ورود بازیگر جدید به عرصه فضایی کشور یعنی نیروی هوافضای سپاه، برنامه فضایی کشور بر دوش ماهوارهبرهای ساخت سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بود.
جلوههایی از حوزه فضایی تا پیش از سال 1399
این مجموعه تا پیش از سال 1399 ماهوارهبر دومرحلهای سوخت مایع سفیر-1 و دومرحلهای سوخت مایع سیمرغ (سفیر-2) را توسعه داده بود. سفیر-1، به گفته سخنگوی بخش فضایی وزارت دفاع، موفقیت نسبی 50 درصدی داشت و توانسته بود از بهمن 1387 ماهوارههای امید، رصد-1، نوید علم و صنعت و فجر را با موفقیت در مدار قرار دهد و به همین میزان عملکرد ناموفق هم داشت.
در نهایت با معرفی ماهوارهبر سهمرحلهای ذوالجناح، بازنشستگی سفیر-1 که ماهوارهبری با طول 22 متر و جرم برخاست حدود 26 نهایتاً توان ارسال محموله 50 کیلوگرمی به مدار 250 کیلومتری را داشت رسماً اعلام شد.
نحوه برخورد دولت تدبیر و امید با صنعت فضایی کشور و برداشتن بسیاری از حمایتها از آن و کاهش شدید بودجه و قلع و قمع کردن این صنعت و حتی پایین کشیدن ماهوارهبر آماده پرتاب از روی سکو، جلوههایی از شرایط حوزه فضایی در آن زمان بود.مجموعه این موارد و عقب افتادگی بسیار شدید صنعت فضایی از برنامه مصوبشده برای آن در بالاترین سطح مدیریتی کشور سبب شد تا سپاه از سال 1395 تصمیم به فعالیت در عرصه پرتابهای فضایی بگیرد. البته نیروی هوافضای سپاه در زمان حیات شهید حسن طهرانیمقدم هم برنامه فضایی با ماهوارهبر چندمرحلهای سوخت جامد قائم را داشت که توان ارسال محموله به مدارهای بسیار بالا را هم داشت، اما شهادت ایشان سبب شد تا مدتی وقفه و سپس بازبینی در برنامه فضایی سپاه رخ دهد.
احیای فوری برنامه پرتابهای فضایی
تا اینکه 5 مهر 1402 نیروی هوافضای سپاه ماهواره نور-3 را با موفقیت کامل و در مقابل چشمان ناظران به فضا ارسال کرد و این ماهواره هم به طور موفق در مدار 450 کیلومتری زمین قرار گرفت. این پایینتر بودن مدار نسبت به نور-2 نشان میداد که نور-3 سنگینتر از نمونه قبلی است و احتمالاً مجهزتر هم هست.
سپاه در حال حاضر با هر بهبود و ویرایش ماهوارههای نور در حال تکمیل تجربیات و ورود به فاز بهره برداری عملیاتی بیشتر و جدیتر از دادههای فضاپایه است. امری که در ادامه برنامه فضایی سپاه هم با تقویت فناوریها و بهرهبرداری از ماهوارهبرهای قویتر گسترش خواهد یافت.
به کارگیری ماهواره بر جدید
پرتاب جدید نیروی هوافضای سپاه نشان داد که عزم این نیرو برای رسیدن به توانایی استفاده کاربردی از فناوری فضایی بسیار جدی است. سومین پرتاب موفق با ماهوارهبر قاصد هم نشان داد که حلقههای زنجیره توانمندی فضایی سپاه از ساخت ماهواره و ماهواره بر تا پایگاه پرتاب و ایستگاه زمینی کنترل و تبادل داده بر اساس ماهوارهبر قاصد تثبیت شده و این حامل فضایی با نمایش قابلیت تکرارپذیری میتواند با توالی نزدیکتری به مأموریتهای فضایی ارسال شود.اما در ادامه نیروی هوافضای سپاه قصد به کارگیری ماهوارهبر جدیدی به نام قائم100 را دارد که در مرحله اول به جای پیشران سوخت مایع، از پیشران سوخت جامدی به نام رافع استفاده میکند که آن هم محصولی جدید از نیروی هوافضای سپاه با رانشی تقریباً دوبرابری نسبت به قاصد در مرحله اول است. مرحله دوم و سوم قائم100 مشابه قاصد است که تا کنون چند پرتاب موفق را پشت سر گذاشتهاند.
با قائم100 امکان ارسال محمولههای سنگینتری به مدار ممکن میشود. موتور رافع تاکنون دستکم یک آزمایش ایستا (استاتیک) زمینی را در سال 1400 و یک پرتاب آزمایشی را هم در سال 1401 تجربه کرده است و امید میرود تا در پرتاب آزمایشی بعدی تمامی مراحل کاری آن با موفقیت تثبیت شوند. در ادامه، قرار است توسعه ماهوارهبرهای قائم تا قائم120 ادامه یابد که این نمونه با هدف ارسال محموله به مدار زمین آهنگ (ژئوسنکرون) در دست طراحی است.