رئیس سازمان ملی مهاجرت شمار اتباع خارجی مجاز در کشور را حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر برآورد کرد و گفت: تاکنون ۲ میلیون تبعه ساماندهی شده و کارتهای شناسایی هوشمند حدود یک میلیون نفر در حال تحویل است.
عبدالله مبینی به ابهامات و شبهات مطرحشده در فضای رسانهای و افکار عمومی درخصوص اتباع خارجی حاضر در ایران، بهویژه افغانستانیتبارها، پاسخ داد: نزدیک به ۶۷۰ هزار نفر از مجموع ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار اتباع خارجی مجاز، دانشآموز، نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر از اینها دانشجو و طلاب علوم دینی و حدود ۳۵ درصد یعنی تقریبا یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، زن هستند.
وی افزود: بیش از ۳۰۰ هزار تن از اتباع مجاز ثبتشده، کودکانی هستند که واجبالتعلیم نیستند؛ یعنی زیر سن تحصیل هستند. اکثریت اینها اتباع افغانستانی هستند اما اتباع کشورهای دیگر هم در این آمار هستند، مانند اتباع عراقی، پاکستانی، بحرینی و در مجموع از حدود ۸۰ کشور، تبعه خارجی در ایران داریم که غیرافغانها نزدیک به ۱۰ درصد کل اتباع خارجی در ایران را تشکیل میدهند.
وی با بیان اینکه بخشی از اتباع در بازه سنی ۱۳ تا ۲۵ سال قرار دارند که عمدتا بهدلیل فقر، ضعف معیشت و با انگیزه کسب درآمد در نتیجه شرایط بد اقتصادی که در کشور افغانستان وجود داشت برای کار به ایران آمدند، اظهار داشت: در موضوع آمار اتباع غیرمجاز، به روشهای علمی و شیوههای برآورد و تحلیل آماری، اینها را احصا کردیم که به برآورد تقریبی بین ۵۰۰ تا نهایتاً یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رسیدیم.بهگفته رئیس سازمان ملی مهاجرت، این برآورد بهصورت استانی نیز انجام شده است؛ مثلا از تعداد اتباع غیرمجاز در استان هرمزگان، یزد، اصفهان، تهران و سایر استانها برآورد داریم.
مبینی با انتقاد از کسانی که به بزرگنمایی آمار اتباع غیرمجاز میپردازند و آمار اتباع را تا ۱۵ یا ۱۸ میلیون بالا میبرند، اظهار داشت: این اقدامات مبنای برآوردی ندارد و با اهداف و اغراض سیاسی دنبال میشود. وقتی از سازمان ملی مهاجرت یا وزارت کشور با این دسته از آمارسازان تماس گرفته میشود، میبینیم که دستشان خالی است.