براساس آمارهای سال ۱۴۰۳ مرکز آمار ایران در حال حاضر حدود ۸۷ میلیون نفر در کشور زندگی میکنند که ۴۳ میلیون نفر از آنها زن هستند. از این جمعیت زنان، برآورد میشود که حدود ۲۱ میلیون نفر کمتر از ۳۵ سال سن داشته باشند؛ همچنین از میان این ۲۱ میلیون نفر، ۱۵ میلیون نفر «دختر» هستند.
به گزارش ایسنا، شهلا کاظمیپور، جمعیتشناس، با اشاره به تفکیک سنی ۱۵ میلیون دختر در کشور، گفت: از این میزان، ۷.۵ میلیون نفر کودک (زیر ۱۲ سال)، حدود ۳.۵ میلیون نفر نوجوان (۱۲ تا ۱۷ سال)، ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جوان (۱۸ تا ۲۴ سال) و یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر نیز در دوره آخر جوانی (۲۵ تا ۳۴ سال) قرار دارند. از میان جمعیت چهار میلیون نفری دختران ۱۸ سال به بالا، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر نیز دانشجو هستند.
بنابر اظهارات این جمعیتشناس، از میان ۲ میلیون و۲۰۰هزار دانشجو، حدود یک و نیم میلیون نفر در مقطع لیسانس، ۸۰۰ هزار نفر در مقطع فوق لیسانس و ۱۱۲ هزار نفر در مقطع دکترا مشغول به تحصیل هستند.
نیمی از زنان تحصیلکرده بیکارند
این جامعهشناس در ادامه با بیان اینکه ۵۰ درصد زنان تحصیلکرده شاغل نیستند، گفت: علی رغم بالا بودن پوشش تحصیلی دختران نسبت به پسران در مقاطع مختلف تحصیلی، مسئله اساسی این است که به طور کلی شاخصهای تحصیلی در ایران باید افزایش یابد، چراکه تحصیلات به صورت هدفمند صورت نمیگیرد.
به بیانی دیگر در کشورهای پیشرفته، افراد با این هدف تحصیل میکنند که از معلومات خود بهرهبرداری کنند، این درحالی است که در ایران میزان بیکاری جوانان تحصیلکرده به ویژه زنان بسیار بالاست، زیرا آنها نتوانستهاند از سرمایهگذاری مالی و فرهنگی که برای خود انجام دادهاند، بهرهبرداری کنند؛ این موضوع هم به ضرر خود افراد و هم به ضرر جامعه است.
با افزایش ۲ ساله سن ازدواج، میانگین سن ازدواج در دختران به ۲۵.۵ سال رسید
کاظمیپور با اشاره به وضعیت تاهل و تجرد جمعیت دختران ۱۵ تا ۳۴ سال نیز تصریح کرد: از میان جمعیت ذکرشده در مجموع ۶ میلیون نفر متاهل هستند. همچنین میانگین سن ازدواج ۲۵.۵ سال است که این رقم در دهههای اخیر حدود ۲ سال افزایش داشته است.
کودک همسری کمتر شده است
وی در پاسخ به پرسشی درباره تغییرات نرخ کودکهمسری در سالهای گذشته، گفت: میزان کودکهمسری نسبت به گذشته کاهش قابل توجهی داشته است، چراکه در گذشته، بسیاری از خانوادهها در روستاها زندگی میکردند و نیازی به ادامه تحصیل احساس نمیشد، اما امروز ازدواج در سنین پایین منجر به بازماندگی از تحصیل میشود؛ مسئلهای که میتواند در آینده برای فرد، فرزندان و خانوادهاش مشکلات جدی ایجاد کند.
کاهش سن تجرد قطعی دختران از ۴۵ به ۳۸ سالگی
این جامعهشناس همچنین در مورد وضعیت «تجرد قطعی» دختران در کشور نیز بیان کرد: تجرد قطعی شاخصی در جمعیتشناسی است. یعنی سنی که بعد از آن دیگر تمایل، شانس و فرصت ازدواج افراد به حداقل میرسد. معمولا این سن برای مردان ۵۰ سال و برای زنان ۴۵ سال است. حدود ۲ درصد از مردان به دلیل عدم تمایل به ازدواج، معلولیت و سایر عوامل در تجرد قطعی قرار دارند، این رقم برای زنان نیز حدود ۲ درصد بوده که در دو دهه اخیر افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر نیز، سن تجرد قطعی در دختران کاهش یافته؛ به گونهای که اکنون سن تجرد قطعی در دختران از ۴۵ به ۴۰ یا حتی ۳۸ سالگی رسیده است.